Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 121 seconden

Talent4Service, UWV en maatschappelijk investeerder Start Foundation willen in 2018 en 2019 minimaal 150 laagopgeleide 50-plussers duurzaam aan het werk krijgen. Het project Weer aan het Werk richt zich op werkzoekenden met en zonder uitkering, en biedt hen een omscholingstraject aan zodat zij aan de slag kunnen in veelal technische beroepen.

Talent4Service gaat nieuwe medewerkers opleiden vanuit de doelgroep 50+. Door een combinatie van een in-house vaktraining bij de opdrachtgever en duurzame begeleiding door een teammentor van Talent4Service krijgen kandidaten de mogelijkheid om een duurzame baan te vinden in een nieuwe branche. Daartoe zijn inmiddels 12 organisaties uit het hele land aangesloten, waaronder Energiewacht, BAM en Guidion. De verwachting is dat dit netwerk het komende jaar snel verder groeit.

Operationeel directeur van Talent4Service Jeroen Voswinkel over het project: “Wij willen werkzoekenden begeleiden naar échte banen. Dus geen flexwerk, maar banen met voldoende uren en een langetermijnperspectief. Veel werkzoekende 50-plussers hebben volop praktische ervaring, maar niet de juiste papieren. Wij helpen deze werkzoekenden de overstap te maken door hen zowel vakinhoudelijke als mentale begeleiding te bieden. Zo creëren wij nieuwe perspectieven voor 50-plussers om duurzaam weer aan het werk te kunnen.”

Jos Verhoeven, directeur Start Foundation, voegt hier aan toe: “Ouderenwerkloosheid is een speerpunt van Start Foundation. Het lijkt er op dat de arbeidsmarkt steeds harder discrimineert op leeftijd. Hoe hoger de leeftijd en hoe lager de opleiding, hoe lastiger het is om weer aan de bak te komen. We zien dat terug in de cijfers. Dat is onwenselijk en moet bestreden worden. Dit is een beloftevolle aanpak waarin duurzaamheid het sleutelwoord is. Daarom investeren we hierin.”

Johan van de Kleij, landelijk adviseur werkgeversdiensten bij UWV, beaamt dat 50-plussers die hun baan kwijt raken een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. “Een project als Weer aan het Werk helpt de drempel voor werkgevers te verlagen. Talent4Service zorgt voor het opleiden en begeleiden van de kandidaten, terwijl UWV het mogelijk maakt om de opleiding met behoud van uitkering te volgen. Zo dragen we samen met Start Foundation bij aan het omscholen van werknemers met ervaring naar functies waar kansen liggen, zoals in de techniek.”

Voor de campagne Weer aan het Werk wordt een online platform ontwikkeld waar 50-plussers actuele vacatures kunnen vinden, maar ook laatste ontwikkelingen in de markt en positieve ervaringen van leeftijdsgenoten die via dit project weer een duurzame baan gevonden hebben. Lancering van het platform staat gepland voor 1 mei 2018.