Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 76 seconden

ac-installation-reddeer1Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf in de technische branche kan met een positief gevoel terugkijken op 2015. Een meerderheid (54%) van de ondernemers heeft een omzetstijging gerealiseerd. Voor 21 procent bleef de omzet stabiel en 18 procent zag een afname. Deze gegevens blijken uit de jaarlijkse MKB Marktmonitor van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder 1.559 MKB’ers. Voor 2016 verwacht 60 procent van de ondernemers een stijging in de omzet. Bijna een kwart (24%) voorziet stabiliteit en 11 procent verwacht een afname in omzetgroei voor het aankomende kalenderjaar.

Loes Dingemans, algemeen directeur van Unique over de onderzoeksresultaten: “De boodschap dat het weer goed gaat met de Nederlandse economie is er een die we de laatste tijd vaak in het nieuws zien. Gelukkig geldt die positieve toon ook voor de techniek. Het vasthouden van deze positieve lijn is dan ook een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst. Wat hierbij absoluut niet mag ontbreken is aandacht voor het personeel, het meest waardevolle kapitaal van iedere onderneming. Door te inspireren, faciliteren en stimuleren creëer je bevlogen mensen. En juist zij maken het verschil. Dat zal zonder twijfel terug te zien zijn in de cijfers.”

Het onderzoek van Unique Nederland en Motivaction Research & Strategy richtte zich op bedrijven met maximaal 500 medewerkers. In deze achtste editie van de MKB Marktmonitor zijn Unique en Motivaction, naast de bedrijfseconomische ontwikkelingen, ingegaan op de personele ontwikkelingen, innovaties en duurzame inzetbaarheid in het MKB. Tussen mei en juli van 2016 namen medewerkers van Unique en Technicum persoonlijke of digitale interviews af bij 1.559 ondernemers.

[related_post themes=”text”]