Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 252 seconden

Wilo - BIM - SiBoost Smart Helix VEToepassing van het Building Information Modeling (BIM) is in de installatiebranche nog geen vanzelfsprekende zaak. Alhoewel met BIM de faalkosten van bouwprocessen aanzienlijk dalen, is de grootschalige invoering bij toeleveranciers voor installateurs nog steeds niet een feit. Wilo brengt daar met haar ‘BIM Ready’-initiatief verandering in.

Het duurt niet lang meer voordat BIM dé standaard is voor bouw en afbouw in de utiliteitsbouw en bij grote infraprojecten. Grote opdrachtgevers, zoals de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat schrijven BIM inmiddels voor. Hun achterliggende drijfveer is eenvoudig: het voorkomen van faalkosten door al in de ontwerpfase én tijdens de bouw informatie op elkaar af te stemmen. Kostbare aanpassingen en wijzigingen tijdens de bouwfase kunnen op die manier aanzienlijk worden verminderd. BIM biedt daarbij een ideale oplossing. Deze systematiek zorgt ervoor dat alle relevante informatie tijdens een bouwproject wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal 3D gebouwmodel. Dat begint al bij het ontwerp en loopt door tot het beheer. Alle bouwpartners -groot en klein- hebben op deze manier toegang tot dezelfde informatie en zijn continu op de hoogte van de actuele status en eventuele wijzigingen. Het is goed denkbaar dat zo niet alleen geld wordt bespaard door faalkosten te vermijden, maar ook een kortere bouwtijd wordt bereikt.

Nu de BIM-systematiek bij de grote opdrachtgevers ingeburgerd raakt, zullen de kleinere ongetwijfeld gaan volgen. Daar ligt voor de installatiesector een belangrijke uitdaging. Wie nu inspeelt op de actuele ontwikkelingen, staat bij de komende ‘BIM-golf’ vooraan. Het 3-dimensionale gebouwmodel waar BIM op gebaseerd is, biedt nogal wat mogelijkheden voor adviseurs en installateurs in de installatietechniek. Die voordelen en mogelijkheden uiten zich niet alleen bij het tekenen en ontwerpen van installaties, waarbij nu gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare informatie. Ook bij het maken van berekeningen blijkt de informatie uit het model van onschatbare waarde. Debieten en opvoerhoogtes van de geselecteerde pompen zijn met BIM direct beschikbaar, zodat bijvoorbeeld product- en systeemkeuzes nauwkeurig kunnen worden afgestemd op de fysische eigenschappen van het gebouw. Daarnaast kan met BIM worden geprofiteerd van de beschikbare actuele productinformatie omtrent hoeveelheden, materialen en prijs. Dat versnelt het ontwerpproces en maakt de bouw goedkoper.

Wilo wil installateurs, adviseurs, groothandels, onderhoudsdiensten en OEM-partners daarbij ondersteunen met een kant-en-klare BIM-oplossing. Een oplossing die niet van de één op de andere dag ontstond, maar het resultaat is van een geleidelijk proces waarbij continu rekening is gehouden met de wensen van onze klanten. Feitelijk is Wilo al sinds 2009 actief met het ontwikkelen van driedimensionale BIM-content in MagiCAD. Modelleurs die toegang hebben tot deze MagiCAD-objectenbibliotheek kunnen putten uit een complete, up-to-date Wilo database. Medio dit najaar stelt Wilo in Nederland haar BIM-content gratis en onafhankelijk van de toegepaste tekenapplicatie beschikbaar via een Content Library Acces Button (Revit Plugin) voor Autodesk Revit. Gebruikers die deze gratis Revit Plugin installeren, hebben nu via een speciale ‘Wilo button’ binnen Revit direct toegang tot de BIM-content die Wilo biedt.

 Ook alle nieuwe, duurzame pompenseries zijn daarbij met één druk op deze Wilo-button beschikbaar. Voor bedrijven die actief in BIM modelleren, wordt het leven daarmee een stuk eenvoudiger. De gewenste pomp kan direct worden geselecteerd aan de hand van ETIM parameters en direct als Revit Family worden geplaatst in het BIM-model. In de Revit Families van de betreffende Wilo-producten, is nu ook de ETIM productinformatie (de ETIM features) gekoppeld. Het intelligent modelleren van het BIM-model naar de meest passende oplossing is daarmee veel eenvoudiger en efficiënter te realiseren. Overigens blijft voor CAD gebruikers de CAD-data van Wilo in STEP- en DWG-formaat beschikbaar op de online Wilo CAD-catalogus.

De introductie van Wilo Revit Plugin voor BIM maakt deel uit van de veelomvattende dienstverlening waarmee installateurs, adviseurs, groothandels, onderhoudsdiensten en OEM-partners worden ondersteund. Onder de naam Wilo Competence wordt deze totaaloplossing als propositie aangeboden.

 Tot de dienstverlening behoort naast BIM-support ook het technisch advies en de productsupport voor pompen in HVAC-toepassingen, warmtapwatercirculatie en drukverhogingsinstallaties en afvalwatertoepassingen, alsook begeleiding bij de keuze van energie-efficiënte producten en het geven van inzicht in mogelijke energiebesparingen. Verder ondersteunt Wilo de markt met de gebruiksvriendelijke Wilo-Online productcatalogus, Wilo-Select selectiesoftware en bijbehorende selectietabellen voor snelle pompselecties. Wilo Competence omvat ook de nodige diensten die de service en het onderhoud vereenvoudigen en versnellen. Hierbij kan worden gedacht aan de online uitwisseltabel voor 23 pompmerken, de SMS uitwisselservice, verschillende App’s voor service tools (iOs, Android en webgebaseerd) en de Wilo-LCC-check waarmee op basis van het energietarief compleet inzicht wordt gegeven in besparingen in kWh, CO2 en terugverdientijd.

 En omdat Wilo gelooft in de kracht van totaaloplossingen, verzorgt het bedrijf al sinds 1995 systeemtrainingen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met verschillende gerenommeerde fabrikanten. Deelnemers aan de Wilo systeemtraining krijgen aan de hand van de Wilo-Brain Box testwand de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe een installatie zich onder verschillende omstandigheden gedraagt. Dat kan in het opleidingscentrum in het Wilo-hoofdkantoor in Westzaan, maar ook op diverse locaties van InstallatieWerk vestigingen. Daarnaast heeft Wilo samen met InstallatieWerk 7 e-learning modules online beschikbaar op leerstofnet. Daarmee is ook Wilo Competence een totaaloplossing voor iedereen die vertrouwt op de kracht van de combinatie.

 Voor meer informatie: www.wilo.nl