Wilo heeft een pomp ontworpen die wordt aangedreven door zonne-energie. Behalve voor het verpompen van drinkwater is de pomp geschikt voor de toepassing van irrigatie in de landbouw en veeteelt. Met de geïntegreerde frequentieomvormer is zowel het gebruik van zonne-energie als aansluiting op een wisselstroomnet mogelijk. Dit laatste kan als back-up worden gezien, als er ’s nachts geen zonne-energie meer beschikbaar is, maar er gedurende beperkte tijd wel water moet worden verpompt.

Roman Zielinski, productmanager bij Wilo, over de ontwikkeling: “In afgelegen gebieden is een stabiele energievoorziening vaak problematisch, omdat er dikwijls geen of een instabiel stroomnet beschikbaar is. Met een pomp die van stroom wordt voorzien via zonne-energie hebben wij een alternatieve methode ontwikkeld. Hiermee kunnen we op zulke plaatsen zelf energie opwekken en de watervoorziening verzorgen.”

Optimaal functioneren
Een in de pomp, Actun OPTI-MS genoemd, geïntegreerde microprocessor berekent door middel van een algoritme de optimale verhouding tussen stroomsterkte en spanning om het grootst mogelijke vermogen te vragen. Deze wordt dan in een hoger toerental en dus in een grotere verpompte waterhoeveelheid omgezet.

Exacte voorspellingen
Met behulp van web-gebaseerde ontwerpsoftware kan het vereiste pompsysteem inclusief de zonnepaneelconfiguratie worden bepaald. Op basis van een aantal gegevens, levert de software exacte voorspellingen met betrekking tot de gemiddeld te verwachten wateropbrengsthoeveelheid. Deze helpen overdimensionering te voorkomen. De pomp kan op afstand worden gemonitord via een app.

Lange levensduur
Alle relevante componenten, zoals motormantel, waaiers en leiwielen van de pompen zijn geheel van roestvrijstaal vervaardigd. De ingekapselde uitvoering van de motor en de met hars aangegoten frequentieomvormer zorgen voor een lange levensduur, aldus de fabrikant. De pomp biedt geïntegreerde beveiligingsfuncties tegen drooglopen, temperatuuroverschrijding en afwijkingen in de elektrische parameters.