Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 78 seconden

rvoc wpVeel vmbo-scholen hebben vanaf komend schooljaar te weinig geld om praktijklokalen in te richten. Als de plannen van staatssecretaris Dekker van Onderwijs doorgaan, hebben de techniekopleidingen op het vmbo per jaar tot tien tot vijftien procent minder te besteden. Volgens Uneto-VNI zijn de voorgenomen maatregelen van de staatssecretaris een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van techniek op het vmbo. De ondernemersorganisatie wijst de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs erop dat technisch praktijkonderwijs niet mogelijk is zonder goede faciliteiten en pleit ervoor daarmee in de bekostiging rekening te houden. Sluiting van techniekopleidingen zou funest zijn voor de installatiebranche.
Volgens Uneto-VNI hebben de techniekopleidingen in het vmbo nu al moeite om het hoofd boven water te houden. Met de voorgestelde nieuwe bekostiging van het vmbo, die komend schooljaar moet ingaan, leveren techniekopleidingen nog eens honderdduizenden euro’s in.
Specialistische techniekopleidingen worden op dit moment omgezet in bredere opleidingen, zoals Produceren, Installeren en Energie. Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI: ‘Er zijn middelen nodig om extra apparatuur en materialen aan te schaffen en te onderhouden. Een werkplaats kost al snel een half miljoen euro. In de bekostiging die de staatssecretaris nu voorstelt, ontbreekt dat geld gewoonweg.’
De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn uitstekend; de komende jaren is er werk voor minimaal 2.600 nieuwe werknemers. De vraag naar energiezuinige woningen en gebouwen neemt toe en ook het aanpassen van huizen waarin ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, levert werk op. Om die kansen te kunnen benutten, zijn veel geschoolde vakmensen nodig. De sluiting van techniekopleidingen zou voor de installatiebranche dan ook desastreuze gevolgen hebben.

[related_post themes=”text”]