Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

Per 1 januari a.s. mogen uitsluitend nog gasttoestellen geïnstalleerd worden die gekeurd zijn voor laagcalorisch gas (G+-gas). Het aardgas uit Groningen, het zogenaamde G-gas, raakt namelijk langzamerhand op. Aardgas van een andere herkomst heeft andere verbrandingseigenschappen. Het is niet zomaar mogelijk een gastoestel te blijven gebruiken als de samenstelling van het aardgas verandert. Toestellen kunnen bijvoorbeeld uitvallen of teveel koolmonoxide gaan produceren. De cv-ketelfabrikanten hebben eerder dit jaar al aangegeven dat hun toestellen geschikt zijn voor de nieuwe gassoorten. Maar de toekomstige gaswisseling geldt niet alleen voor cv-ketels. Fabrikant Brink meldt nu bijvoorbeeld ook zijn gasgestookte luchtverwarmers te hebben aangepast.

Een gastoestel mag vanaf 1 januari 2017 alleen nog verkocht worden als:
-Het aantoonbaar geschikt is bevonden voor G+-gas;
-Het aantoonbaar geschikt is te maken voor H-gas (door een handeling van een monteur);
-Op het toestel staat of het voor G+-gas, H-gas of beide soorten geschikt is.

Het verbod op de verkoop van niet toekomstbestendige gastoestellen heeft als doel het voorkomen van veiligheidsrisico’s. Ook moet het consumenten behoeden voor hoge kosten voor het vervangen van nog niet afgeschreven toestellen.

Tot nu toe heeft de minister van Economische Zaken toegezegd dat levering van het huidige G-gas tot 2022 gegarandeerd is, en dat deze datum zoveel mogelijk zal worden opgerekt. Dit uitstel is nodig om fabrikanten en importeurs in de gelegenheid te stellen hun productieproces aan te passen en oude voorraden te verkopen.

[related_post themes=”text”]