Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 86 seconden

Parkeergarage P4Parkeergarage P4 van het Groot Handelsgebouw was ooit een ijsbaan. De hal heeft een hoogte van 15 meter. Hierdoor was het voor Colt mogelijk om een uniek natuurlijk rookbeheersingssysteem te ontwerpen en te installeren naast een mechanisch ventilatiesysteem voor de dagelijkse ventilatie.

Wie van een traditionele schaatsbaan met bijbehorende tribunes een parkeergarage wil maken, moet letterlijk goed beslagen ten ijs komen. Het Groot Handelsgebouw, naast Rotterdam Centraal, koos er voor om de Ton Menken ijsbaan te renoveren tot parkeergarage P4. Deze parkeergarage heeft ruimte voor ongeveer 220 parkeerplaatsen en is uitsluitend voor huurders van het Groot Handelsgebouw. Eind juli werd de nieuwe parkeergarage P4 van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam in gebruik genomen.

Binnenin de bestaande ijshal werd alles gesloopt, om op vloerniveau de parkeervoorzieningen te creëren. Ingenieursbureau Grontmij uit Amersfoort heeft Colt International gevraagd om voor de parkeergarage een brandveiligheidssysteem te ontwerpen en hiervoor het bestek te leveren. Omdat de ijshal 15 meter hoog is, heeft Colt een natuurlijk systeem voor de rookbeheersing ontworpen in plaats van de voor parkeergarages gebruikelijke stuwdrukventilatie. Speciale berekeningen zijn uitgevoerd om vast te stellen hoe hoog de temperatuur mag worden met het oog op het inbranden van de houten spanten. Door de aannemer zijn twee bouwkundige rookschermen aangebracht voor een goede werking van het rookbeheersingssysteem.

Voor de dagelijkse ventilatie installeerde Colt een mechanisch ventilatiesysteem inclusief stuwdrukventilatoren om dode hoeken in de ruimte te ventileren. Dit voorkomt dat CO2 of LPG in de ruimte blijven hangen. Een technisch hoogstandje hierbij was om deze stuwdrukventilatoren stabiel in de ruimte (circa 8 meter onder het dak) te bevestigen. De werking van de ventilatoren is volledig automatisch. Bij een verhoogde CO2 of LPG concentratie wordt de afvoer opgevoerd.

Voor meer infomatie: http://www.coltinfo.nl/brandveiligheid-rookbeheersing-en-rwa.html