Sportclubs moeten energiebesparing aantonen

Gepubliceerd op

Vanaf 1 juli dit jaar moeten de grootverbruikers onder de buitensportverenigingen aantonen wat zij aan energiebesparing doen. Kunnen ze dit niet dan kan een dwangsom opgelegd worden. De overheid roept de sportclubs al een paar jaar op meer aan energiebesparing te doen door bijvoorbeeld betere isolatie van kleedkamers, minder gebruik van verwarming en het vervangen van de reguliere verlichting door ledlampen. Het gaat de overheid echter niet snel genoeg.

Vooral grote sportclubs – ongeveer 1 op de 3 buitensportverenigingen – gebruiken veel energie. Wie meer dan 50.000 kWh elektriciteit op jaarbasis verbruikt, moet aantoonbare maatregelen nemen. De gemiddelde sportclub zit daar ver boven.

Sportclubs kunnen overigens per 1 januari 2019 gebruik maken van de subsidieregeling ‘Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties’, een voortzetting van de subsidieregeling ‘Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’ (EDS), die  in december eindigde. Het subsidiebudget bedraagt 87 miljoen euro.