Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 66 seconden

ABN-Amro meldt in haar kwartaalrapportage dat de lichte terugval van de economische groei in het vierde kwartaal van 2016 niet lijkt te hebben doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar. Er is weer een opgaande lijn zichtbaar. De orderportefeuille van installateurs blijkt flink te zijn gestegen. Daarnaast blijft de woningmarkt hard doorgroeien. In maart steeg het aantal transacties met 34,3%. In het eerste kwartaal van 2017 daalde het aantal verkochte woningen nog wel met 2,9% als gevolg van capaciteitsbeperkingen van vorig jaar waardoor er minder vergunningen voor nieuwe woningen werden afgegeven. Naar verwachting stijgt het aantal transacties in 2017 met 5%.

Het aantal nieuw gebouwde woningen steeg in de eerste twee maanden met 37,4%. De bank verwacht dat in heel 2017 meer nieuwe woningen zullen worden verkocht. Bouwbedrijven zijn dan ook positief gestemd over hun orderportefeuille, al viel het sentiment in het eerste kwartaal van 2017 wat terug. De omzet steeg in de eerste twee maanden met 2,2%. Vooral de omzet van bedrijven gerelateerd aan de woningbouw steeg.

De omzet van bouwbedrijven actief in de woning- en utiliteitsbouw steeg met 6,8%. De groothandel in bouwmaterialen profiteerde van de toegenomen renovatie van woningen. Hun omzet steeg met 7,2%. Ook de architecten profiteren van het herstel van de woningbouw. Hun omzet steeg met 7,3%. Ingenieurs hadden het moeilijker. Hun omzet steeg maar met 2% in 2016. Zij hebben last van de internationale onzekerheden (Brexit, Trump).

Bron: ABN-Amro