Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 66 seconden

TNO doet op korte termijn onderzoek naar incidenten met zonnepanelen die brand veroorzaakten. Dit gebeurt mede op initiatief van Uneto-VNI, die er bij haar leden nogmaals op aandringt om de regels te volgen voor het correct en veilig installeren van zonnepanelen. Het is overigens (nog) niet bekend of leden van de installateurskoepel bij deze incidenten betrokken waren.

‘De belangstelling voor zonnepanelen is enorm’, meldt Uneto-VNI op haar website. ‘Dat heeft veel nieuwe aanbieders aangetrokken, die lang niet allemaal lid bij ons zijn. Vakbekwame installateurs kennen de normen en eisen die aan zonne-energie installaties worden gesteld, óók en vooral op het gebied van veiligheid. Wij bieden al jaren een speciale opleiding aan voor het plaatsen en inspecteren van zonne-energie-installaties.’

APK-keuring
Uneto-VNI pleit al jaren voor een verplichte opleveringsinspectie en een verplichte APK-keuring voor álle installaties in woningen, dus óók zonnepanelen. Recent is daarvoor samen met NEN een nieuwe norm ontwikkeld. Deze norm stelt installateurs in staat om efficiënt en eenduidig een algemene periodieke keuring (APK) voor de installaties in woningen uit te voeren. Proeven met zo’n woning-APK in Amsterdam en Utrecht lieten zien dat meer dan de helft van de installaties in de gecontroleerde woningen niet veilig waren. Uneto-VNI vindt dat woningcorporaties en woningeigenaren de installaties in huis regelmaat moeten laten controleren, omdat zo veel ongelukken kunnen worden voorkomen.