Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden

Het onderwijs is een dynamische wereld. Maar wie vanuit de praktijk het onderwijs in wil, moet sterk in zijn schoenen staan. Hoe sta je voor de klas en weet je de studenten te boeien? Vaak worden vakdocenten in het mbo en hbo eerst in het diepe gegooid. Instituut Mentoris start daarom in maart met de post-hbo-opleiding ‘Doceren als tweede beroep’, waarin ze vakmensen klaarstomen voor het vakdocentschap. “Deze mensen staan met daadkracht voor de klas”, aldus directeur Herjon Nieuwburg.

 

Onderwijsinstellingen willen steeds vaker zij-instromers voor de klas hebben; vakmensen en specialisten uit het bedrijfsleven. Zij-instromers gaan direct aan de slag en krijgen vaak pas na verloop van een half jaar of jaar een pedagogisch-didactisch opleiding aangeboden. Instituut Mentoris weet uit onderzoek dat dit leidt tot het opbranden en veel uitval van startende docenten. Om vakmensen beter voor te bereiden op het vakdocentschap start Mentoris in februari de opleiding Doceren als 2e beroep. In deze opleiding leren zij de basisvaardigheden van het lesgeven en aan het eind kunnen ze hun didactisch-pedagogische aantekening (pda) behalen. “Behalve pedagogische en didactische vaardigheden is persoonlijke ontwikkeling ook een groot aandachtsgebied”, verklaart Nieuwburg. “Het is een praktische opleiding, waarin je feedback krijgt en kunt sparren met anderen. Daarna ben je direct inzetbaar voor de onderwijspraktijk.”

 

De opleiding vergt ongeveer 300 studiebelastingsuren, verspreid over ongeveer negen maanden. De trainingen worden op diverse centrale locaties in het land gegeven.

Instituut Mentoris in Zutphen richt zich op scholing, training, recruitment en detachering van vakdocenten, met als doel de kwaliteit van het vakdocentschap in het beroepsonderwijs te hoog te houden. Vakdocenten die de opleiding goed hebben afgerond worden opgenomen in het landelijke docentenregister. Daarnaast kunnen zij opgenomen worden in de database van Instituut Mentoris. Het instituut heeft nauwe contacten met mbo- en hbo-opleidingen waarvoor het vakdocenten werft en selecteert.

Inschrijven voor de opleiding die op 27 maart start kan vanaf 15 januari. Op 20 maart start een training speciaal voor trainers die een pda willen toevoegen aan hun portfolio. www.instituutmentoris.nl