Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden

Op www.passregsos.passiv.de is de verzamelde kennis te vinden van bouwpartners in Europese regio’s over bijna energieneutraal ontwerpen en bouwen. De website is een van de resultaten van het EU-project PassREg voor de uitrol van energieneutraal bouwen met passiefhuis-technologie en herwinbare energievoorziening. Dankzij de open source opzet zoals bij Wikipedia kan iedere gebruiker nieuwe ervaringen op het gebied van energieneutraal bouwen bijdragen.

De database bevat inspirerende voorbeelden voor de aanpak en uitrol van energieneutraal bouwen en relevante oplossingen voor knelpunten in de regionale transitie. De informatie is gericht op alle belanghebbenden zoals ontwerpers, bouwers, opleiders, leveranciers en politici. Voor iedereen zijn er interessante artikelen te vinden. De verwachting is dat deze wiki voortdurend zal groeien. Bouwprofessionals kunnen informatie aanvullen en/of geheel nieuwe artikelen toevoegen met informatie die de regionale transitie elders verder kan helpen.

De naam ‘PassREg – Solutions Open Source (SOS)’ verwijst naar het Europese PassREg-project voor de regionale ontwikkeling van (bijna) energieneutraal bouwen én op het open karakter van de website. De wiki is meertalig om de kennis regionaal toe te kunnen passen: er is door de 14 Europese PassREg-partners naast de Engelse versie ook gewerkt aan Duitse, Kroatische, Bulgaarse, Franse, Nederlandse en Letse artikelen. Mogelijk komen er nog meer talen.

De makers van de PassREg-SOS willen eraan bijdragen dat op het gebied van energieneutraal bouwen het wiel niet steeds opnieuw hoeft te worden uitgevonden. De kennis is er al om overal in Europa gezond, betaalbaar en energieneutraal te kunnen bouwen en renoveren.

Met Europese steun van het project PassREg was DNA in de Bouw aanjager in de regio Arnhem-Nijmegen op het gebied van het passiefhuis in Nederland. PassREg is onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurde tot mei 2015. Er namen 14 Europese regio’s aan deel en DNA in de Bouw voerde het in Nederland uit, met cofinanciering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland.