Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 107 seconden

PH-Dagen---open-huis-in-OijenVan vrijdag 7 tot en met zondag 9 november 2014 staan de deuren van passief  gebouwde en gerenoveerde woningen en gebouwen wereldwijd open, ook in Nederland. Bewoners en gebruikers delen hun ervaringen met iedereen die interesse heeft in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten. Ruim 20 in Nederland te bezoeken energieneutrale gebouwen staan op www.dnaindebouw.nl, waaronder de afgebeelde woning in Oijen (NB).

De openstelling maakt deel uit van de Internationale Passiefhuis Dagen 2014. In Nederland zijn ruim 20 gebouwen te bezoeken gedurende één, twee of drie dagen: woningen, woon-, annex kantoorgebouwen, het eerste energieneutrale woonzorgcomplex in Vroomshoop en de meest frisse school van Nederland in Ede.  Sommige zijn bewoond, een aantal wordt op dit moment gebouwd of gerenoveerd. Ook zijn enkele woningen en een nieuwe wijkontwikkeling in de Duitse grensstreek aan de lijst toegevoegd.

Wereldwijd zijn zo’n 800 gebouwen tijdens deze dagen te bezichtigen, van de Verenigde Staten, tot in China en Japan. Bijna de helft is opgenomen in de internationale passiefhuis database: www.passivhausprojekte.de. Deze database bevat in totaal ruim 3.000 passieve gebouwen in de gehele wereld.

Overal in de wereld en vooral in Europa worden kennis en techniek ontwikkeld om de energietransitie vorm te geven. Dat is noodzakelijk, want vanaf eind 2020 is energieneutraal bouwen in Europa de norm, om de vraag naar fossiele energie te beperken.

Met de passiefhuis bouwmethodiek bereikt men de hoogste standaard op het gebied van gezond wonen, betaalbaar comfort en energie-efficiency. De investering kost geld, maar rendeert direct, want de stookkosten gaan meteen tot 85% omlaag. Met de bouwmethode is internationaal, maar ook in Nederland ruime ervaring. Geen geitenwollensokken-ambitie dus, maar een veilige investering in de toekomst.

De Internationale Passiefhuis Dagen worden in Nederland georganiseerd door vereniging DNA in de Bouw en maken deel uit van het EU-project PassREg, dat de passiefhuismethode grootschalig in Europa uitrolt: Passive House Regions with Renewable Energy. Het is onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurt tot mei 2015. Er nemen 14 Europese regio’s aan deel en DNA in de Bouw voert het in Nederland uit in de regio Arnhem-Nijmegen, met co-financiering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland.