Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 115 seconden

Eerder meldde we al dat de nieuwe ATAG i36EC het predicaat ‘Beste Getest’ heeft gekregen van de Consumentenbond. Voor de achtste keer op rij eindigde een ketel van deze fabrikant bovenaan in deze test. Maar helemaal volledig was dit nieuws niet. De consumentenbond kende dit jaar namelijk twee ketels het predicaat Beste Getest toe, met beide hetzelfde eindcijfer, een 7,7. Ook de Remeha Tzerra Plus CW4 mag zich dit jaar van de Consumentenbond de beste cv-ketel noemen. Deze cv-ketel scoort vooral hoog op energiezuinigheid bij verwarming, namelijk een 8,4. Ook wordt het comfort warm water goed beoordeeld. Daarnaast geeft een testpanel van consumenten het merk Remeha met het cijfer 8,5 de hoogste waardering.

In totaal heeft de Consumentenbond 17 moderne HR-ketels getest. Volgens de Consumentenbond is het toestel van Remeha een echte allrounder. Op veel van de onderdelen komt deze ketel bijzonder sterk voor de dag. De CW4-versie heeft een lager minimumvermogen dan concurrenten en zal, zo concluderen de keurmeesters, dus vaker op het hoogste rendement werken. Ook op comfort warm water en stroomverbruik scoort het toestel in de hoge regionen.

Voor de Consumentenbond was het tot op heden lastig om ook de langetermijnkwaliteit van een cv-ketel te laten meewegen in haar testoordeel. In het laboratorium was dat nooit goed te onderzoeken. Dit jaar heeft de Consumentenbond voor het eerst haar internetpanel met 6.000 consumenten ingeschakeld. Hiervoor vulden de panelleden een uitgebreide vragenlijst in over hun huidige en vorige cv-ketel. Dit ging onder meer over het aantal storingen en over hoe vaak de verwarming en/of het warm water niet beschikbaar was. Tevens wilde de Consumentenbond weten hoe oud de vorige ketel was toen hij ‘op’ was. Daaruit blijkt, zo meldt de Consumentenbond, dat consumenten bij het ene merk veel liever terug komen dan bij het andere merk.

Het merk Remeha krijgt van het consumentenpanel het hoogste rapportcijfer, een 8,5. Volgens de Consumentenbond geven de panelleden een goed oordeel over hun tevredenheid over het merk, de levensduur van een ketel en de betrouwbaarheid ervan.

Naast de Terra M 28c Plus CW4, zijn ook de Tzerra M 39c Plus CW5, de Calenta 40c CW5 en de Avanta 28c CW4 getest. Deze drie toestellen zijn in de test op respectievelijk de 4de, 5de en 9de plaats geëindigd. Alle Remeha cv-ketels zijn daarmee in de top 10 geëindigd.