Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 164 seconden

startThe Internet of Things zal de Belgische markt in 2020 zo’n 30 miljard euro nieuwe omzet opleveren, zo wordt verwacht. Nu is dat nog 8 miljard euro. De installateurs en system integratoren die met de automatiseringsstandaard KNX werken, denken hiervan een behoorlijk stuk te kunnen opeisen. Zij kunnen zorgen voor het slim verbinden van toestellen en installaties in de woon- en werkomgeving. Deze hoopvolle boodschap vormde de aftrap voor de eerste netwerkbijeenkomst van KNX België ‘nieuwe stijl’. Zo’n 75 vakmensen kwamen naar dit event in Groot-Bijgaarden, die in het teken stond van innovatie. De aanwezigen hadden veel waardering voor de nieuwe opzet, de entourage, de sprekers en de interactieve kennisuitwisseling.

Het netwerk van KNX België kent inmiddels 15 fabrikanten en 40 aangesloten KNX Professionals die dagelijks met KNX-producten en -systemen slimme woningen en gebouwen realiseren. Via de netwerkbijeenkomst ‘nieuwe stijl’ krijgen de vakmensen enkele keren per jaar een programma aangeboden met sprekers die hen laten kennismaken met nieuwe ontwikkelingen en trends, producten en vakgebieden. Daarnaast is er veel ruimte om te netwerken en ervaringen te delen. De volgende bijeenkomst is op 8 september aanstaande.

De bijeenkomst die 20 april plaatsvond, stond in het teken van innovatie. Innovaties binnen het KNX-aanbod, maar ook daarbuiten, kwamen ruimschoots aan bod. Twee KNX Professionals deelden hun impressies die ze opdeden tijdens de recente beurs Light&Building in Frankfurt, hèt ijkpunt voor innovatie in de branche. Ze gingen daarbij vooral in op bespeurde trends en nieuwe KNX-producten. The Internet of Things was een belangrijke rode draad op deze beurs, zo ontdekten zij, net als het toenemende aanbod op het gebied van toegangscontrole. Ook kwamen zij met nieuwe fabrikanten die hun producten op KNX baseren en een uitbreiding in het aanbod van gebruiksvriendelijke visualisaties van KNX-systemen. In hun overzicht van nieuwe producten kwamen tevens design- en inbouwschakelaars voor, naast koppelbare ID-readers en KNX-speakers.

De KNX Associatie heeft er de afgelopen tijd aan gewerkt om het protocol verder op te tuigen met nieuwe toepassingen die The Internet of Things faciliteren, de toegankelijkheid vergroten en de veiligheid garanderen. Joost Demarest, CTO van de internationale KNX Association in Brussel, presenteerde de resultaten daarvan. “Met KNX Web Services bieden we een nieuwe, verbeterde manier om KNX-systemen te integreren in het internet en ze via het internet te besturen en te visualiseren. Via de gateway van KNX Web Services maken we het voor IT-specialisten eenvoudiger om door de data van onze installaties te browsen. Zij zagen KNX tot nu toe als ‘Fort Knox’. Wij maken onze wereld nu ook toegankelijk voor de ICT-wereld.”

Met KNX Secure biedt KNX een antwoord op de groeiende beveiligingsuitdaging bij IP-projecten. “Er was al van alles ingebouwd om hackers buiten te houden, maar nu hebben we een laag in de standaard toegevoegd die het fabrikanten mogelijk maakt om berichten te versleutelen en te authenticeren. De IP-backbone valt zo niet af te luisteren zonder de geheimtaal te kennen.” Toestellen waarin KNX Secure al is ingebouwd, verschijnen de komende tijd op de markt. De ETS5 software is er al klaar voor. Een laatste noviteit van KNX is ETS Inside. Met deze nieuwe tool zijn kleine projecten eenvoudig en laagdrempelig te configureren via een internetbrowser. De tool is een aanvulling op de professionele ETS Professional software en komt in oktober op de markt.

[related_post themes”text”]