Van 8 tot en met 11 februari 2022 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de 25ste editie plaats van de VSK, de grootste installatievakbeurs van Nederland. Een jubileumeditie dus, waarvan de organisatie verwacht dat de standhouders flink gaan uitpakken. Maar er ontstaat ondertussen steeds meer onzekerheid over het doorgaan van de beurs. Opnieuw lijkt het coronavirus roet in het eten te gaan gooien. Een aantal prominente exposanten heeft zich inmiddels al voor het evenement afgemeld.

“De animo voor VSK 2022 is al groot”, merkte Joyce van de Hoef van de VSK begin vorige maand nog op. “In 2020 waren we de laatste grote vakbeurs voor de lockdown. Ik hoor van heel veel bedrijven dat de behoefte om elkaar weer live te zien en te spreken heel groot is. Dat merken we ook in het aantal boekingen. Het enthousiasme is groot.”

Onzekerheid is te groot
Maar dat was een maand geleden en in die korte tijd kan er veel veranderd. Een nieuwe coronagolf heeft al geresulteerd in aangescherpte maatregelen van de demissionaire regering en de vraag is of die maatregelen op korte termijn wel versoepeld gaan worden. Verschillende prominente exposanten hebben daarom nu al gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘corona-clausule’ in het contract met de VSK om zich te kunnen terugtrekken. De onzekerheid is te groot en ze willen niet tot het laatste moment wachten om een beslissing te nemen, omdat nu al veel tijd en geld in de voorbereiding moet worden gestoken terwijl onduidelijk is of de beurs wel doorgang kan vinden dan wel dat er speciale, kostbare, maatregelen moeten worden genomen om de bezoekersaantallen corona-proof te kunnen reguleren. En dan hebben we het nog niet eens over een eventueel sterk gereduceerd aantal bezoekers dat op VSK 2022 zal afkomen, hetzij door bezoekers beperkende maatregelen, hetzij door de vrees van potentiële bezoekers om zich in een grote menigte te begeven.

‘Gezonder’ tijdstip
De afhakende exposanten benadrukken overigens dat ze de VSK nog steeds een warm hart toedragen en in ‘goede tijden’ ook zeker weer zullen overwegen om te participeren. “Mocht de VSK verschoven worden naar een ‘gezonder’ tijdstip in 2022, bijvoorbeeld april of mei, dan zullen we opnieuw bekijken om deel te nemen”, meldt één van de exposanten bijvoorbeeld. De exposanten bleken er juist vooral weer zin in te hebben om op fysieke wijze met het vakpubliek te communiceren. “Maar dan moet dit ook wel goed mogelijk zijn”, is de algemene tendens onder de afhakers.

Vervolg
Uiteraard hebben wij de beursorganisatie gevraagd om een reactie, maar een antwoord is tot op heden nog uitgebleven. Het meest waarschijnlijke is dat gewacht wordt op de persconferentie van 14 december a.s. waarin het demissionair kabinet nieuwe maatregelen of versoepelingen zal aankondigen. Wordt vervolgd dus.

Jubileumeditie VSK in teken van duurzame toekomst

Van 8 tot en met 11 februari 2022 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de 25ste editie plaats van de ...

Geen BouwBeurs dit jaar

De tweejaarlijkse BouwBeurs, die van 18 tot en met 22 oktober zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, gaat niet ...

Nabeursfase digitale ISH levert extra deelnemers op

De internationale vakbeurs ISH werd dit jaar vanwege de coronapandemie digitaal gehouden. Van 22 tot 26 maart jl. is ongeveer ...

Nog steeds 30 duizend bezoekers vakbeurs VSK ‘kwijt’

VSK 2020 was – uiteraard – weer een doorslaand succes. Althans, als we de beursorganisatie mogen geloven. ‘Met ruim 5% ...