Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 137 seconden

breeamOpdrachtgevers, ontwikkelaars en beleggers stellen steeds hogere eisen aan de duurzaamheid van hun vastgoed. Breeam-NL is de meest toegepaste methode om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen in Nederland aan te tonen. Toch blijken de kosten om het Breeam-NL certificaat te behalen vaak aanzienlijk hoger dan vooraf begroot. Dit is het gevolg van de vele administratieve handelingen voor het vastleggen van de duurzaamheid van het vastgoed. Om het proces efficiënter te laten verlopen, ontwikkelde DGMR in samenwerking met ervaren Breeam-NL Experts de online procestool TEAM Live. Hiermee wordt volgens de ontwikkelaar tot 20 procent bespaard op tijd en kosten.

Om in het bezit te komen van het Breeam-NL certificaat voor nieuwbouw en renovatie wordt het gebouw beoordeeld op negen duurzaamheidsaspecten, waaronder energieprestatie, gezondheid en verantwoord materiaalgebruik. Om de prestaties op deze aspecten aan te tonen, is verregaande afstemming en duidelijke verslaglegging nodig tussen de bouwpartners en de begeleidend Breeam-NL Expert en Assessor. Dit geldt zowel voor het ontwerp- als voor het bouw- en opleverproces. Door de vele administratieve handelingen die met het Breeam-NL proces gemoeid zijn, lopen de kosten al snel op tot meer dan 50.000 euro, afhankelijk van de duurzaamheidsambitie en de complexiteit van het project.

Om de Breeam-NL processen te vereenvoudigen en de kosten hiervoor te reduceren, besloot DGMR om TEAM Live te ontwikkelen. Hierbij is gebruik gemaakt van de expertise van ervaren Breeam-NL Experts en de DGBC, de beheerder van Breeam-NL.

Met TEAM Live hebben alle betrokken partijen realtime inzicht in de duurzaamheidscores en daarmee maximale grip op de voortgang van het proces. De opdrachtgever weet hierdoor direct of zijn ambities ook daadwerkelijk worden behaald en kan indien nodig tijdig bijsturen.

Breeam-NL Expert Jean Frantzen is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van TEAM Live en is zeer te spreken over het eindproduct. “Als Breeam-NL Expert ga ik voor maximale kwaliteit en efficiency. Met TEAM Live heb ik grip op het proces en is de communicatie helder.”

Ook voor de installateur, architect, aannemer en andere partijen die verantwoordelijk zijn voor het indienen van de bewijslasten biedt TEAM Live grote voordelen, aldus de ontwikkelaar. Zo geeft TEAM Live de samenwerkende partijen volledig inzicht in actuele status van het proces en biedt het de mogelijkheid om bewijslasten als tekeningen, berekeningen en certificaten eenvoudig in te dienen en te updaten.

Na beoordeling van de Breeam-NL Expert en Assessor kunnen de resultaten direct vanuit TEAM Live worden doorgestuurd naar DGBC voor de laatste controle voorafgaand aan de overhandiging van het Breeam-NL certificaat.

TEAM Live is officieel goedgekeurd door DGBC en is als eerste applicatie in Nederland voorzien van de badge of recognition. Met dit kwaliteitskeurmerk is aangetoond dat TEAM Live een duidelijk toegevoegde waarde heeft in het Breeam-NL proces en voldoet aan alle kwaliteitscriteria van de DGBC.

[related_post themes=”text”]