Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 59 seconden

Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw zagen de omzet in het eerste kwartaal met bijna 10 procent toenemen, meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Bouw. De omzet steeg daarmee voor het tiende kwartaal op rij, maar ligt nog altijd zo’n 14 procent onder het niveau van begin 2008. In totaal zijn er in het eerste kwartaal 14.361 nieuwe woningen gereed gemeld. Dit is bijna 40 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen nam daarmee voor het vierde kwartaal op rij toe.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd voor 15.751 nieuwbouwwoningen een bouwvergunning verleend. Dit is ruim 43 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het derde kwartaal op rij dat het aantal vergunde nieuwbouwwoningen stijgt in vergelijking met het jaar ervoor.

Vertrouwen bouwers blijft groeien
Het vertrouwen van bouwondernemers is aan het begin van het tweede kwartaal verder toegenomen en ligt op het hoogste niveau sinds 2008. Net als in de afgelopen twee kwartalen is het ondernemersvertrouwen in de bouw het hoogst van alle bedrijfstakken. Bouwondernemers verwachten onder meer dat de omzet en personeelssterkte verder zullen toenemen. Afgelopen kwartaal kwamen er in de bouw (gecorrigeerd voor het seizoen) al drieduizend banen bij.