Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 106 seconden

Vanaf september gaat Nuon grootschalig betaalbare warmtepompen aanbieden. Hieraan gaat een pilot vooraf die in april start, samen met partners Feenstra en NIBE. De warmtepomp die Nuon aanbiedt, koppelt de mechanische ventilatie in de woning aan de cv-ketel. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die normaal de woning, via het ventilatiesysteem, zou verlaten. Deze warmte gaat vervolgens naar de cv-installatie voor het verwarmen van de woning. Omdat de cv-installatie wordt ‘voorverwarmd’ door de warmtepomp, is er veel minder aardgas nodig.

Luchtventilatiewarmtepomp

De warmtepomp van Nuon is een ventilatieluchtwarmtepomp. Hij is geschikt voor de meeste woningen met een cv-ketel en mechanische ventilatie. Dit geldt voor ongeveer één op de drie huizen. Bij aanschaf ontvangt de koper een subsidie van €1.300. Hierdoor zal de investering naar verwachting rond de €1.000 bedragen, inclusief installatie en na aftrek van subsidie. De terugverdientijd bedraagt ongeveer vijf à zes jaar, aldus Nuon.

Betaalbaar alternatief

“Met deze warmtepomp is de woning duurzamer en zuiniger, met behoud van het comfort”, zegt  Cindy Kroon, directeur consumentenmarkt van Nuon. “Onze warmtepomp is de meest compacte en betaalbare onder de warmtepompen. Hij biedt een eenvoudige oplossing om minder aardgas te gebruiken. Een klein kastje – zo groot als een koffer – dat een grote besparing oplevert. Het rendement is veel hoger dan de rente die je nu op je spaargeld krijgt.”

Pilot

Op nuon.nl/warmtepomp kan men voorinschrijven voor de aanschaf van de warmtepomp. De officiële verkoop start in september. Tot die tijd vindt een pilot plaats onder vijftig klanten. Met de pilot brengt Nuon in kaart hoe bewoners de warmtepomp ervaren. Ook zullen Nuon en haar gecertificeerde partners in deze pilot het proces van plaatsing en inregeling optimaliseren. Nuon wil kunnen garanderen dat iedere klant die de warmtepomp bestelt, deze ook daadwerkelijk snel in zijn huis geïnstalleerd kan hebben.

Partners

Nuon werkt samen met installatiebedrijf Feenstra en warmtepompproducent NIBE. Feenstra verzorgt plaatsing en zorgt ervoor dat de warmtepomp en de cv-ketel op elkaar afgestemd zijn. Het Zweedse bedrijf NIBE is de producent. Hiervoor heeft Nuon gekozen omdat de warmtepomp van NIBE compact is, stiller dan het ventilatiesysteem in de woning én betaalbaar.