Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 188 seconden

SmartHomesAwardBedscreenWordt het nachtzorgsysteem voor mensen met een verstandelijke beperking gecombineerd met algemene zorgdomotica, een prachtige slimme villa die volledig is afgestemd op de bewoner of een efficiënt zorgalarmeringsysteem. Welk project sleept de Smart Homes Award 2014 in de wacht?

Uit alle inzendingen nomineerde een vakkundige jury, bestaande uit Geja Langerveld (ZonMw), Dick Glaser (Deventer Energiecoöperatie) en Frank Den Hartog (TNO), de projecten van CLB, SmartCasa en Verkerk Service Systemen. Bij de beoordeling wordt gekeken naar hoe het project inspeelt op de wensen van de klant, integratie van verschillende systemen, modulariteit, opschaalbaarheid en een aantoonbare samenwerking.

Mensen met een verstandelijke beperking hun leven naar eigen wens in laten vullen, daar helpt ‘s Heeren Loo Zorggroep (SHL) mee. Om dit te realiseren, zocht SHL naar invulling van een nachtzorgsysteem én algemene domotica zorgtoepassingen. Met behulp van CLB’s Akoestische Bewaking en het gebruik van diverse sensoren, wordt de veelheid van ‘ongewenste meldingen’ beperkt. Zorgverleners volgen geen onnodige meldingen meer op en cliënten worden niet langer nodeloos gestoord in hun nachtrust.

In samenwerking met Sound Intelligence ontwikkelde CLB Akoestische Bewaking 3e generatie (AB3). Dit systeem maakt gebruik van geavanceerde audio analysetechnieken waarmee het menselijk oor wordt nagebootst. Met behulp van geavanceerde algoritmen kunnen veelvoorkomende geluiden worden herkend en indien nodig gefilterd. Het aantal geluidsoproepen wordt hierdoor gereduceerd, waardoor enkel de relevante oproepen uitkomen bij de zorgprofessionals.

In de Brabantse bossen staat een slimme moderne en strakke villa, volledig voorzien van domotica. Elektro Theuws gaf SmartCasa Home Automation de opdracht om de aansturing van het domoticasysteem te verzorgen mét een interface die voldoet aan de wensen en eisen van de eindgebruiker, een vitaal echtpaar van middelbare leeftijd. De klant dacht actief mee bij de keuzes het ontwerp van het huis, de systemen en de functionaliteiten en uitvoering daarvan.

Gebruiksgemak en intrinsieke hang naar kwaliteit waren leidend voor de eindgebruiker bij het maken van een keuze. Daarbij was het streven naar een geïntegreerd systeem waarbij kwaliteit, eenvoud en esthetiek centraal stonden bij het ontwerp en de uitvoering. Het huis bevat onder meer decentraal aanstuurbare audio- en videotoepassingen, verlichting in en rondom de woning, een alarmsysteem met camera’s, klimaatregeling, bediening van toegangsdeuren en gordijnen en een welnessomgeving. Bediening vindt plaats middels iPads en touchscreens, met behulp van een app die de gehele ISYGLT-installatie aanstuurbaar maakt en heeft geïntegreerd.

Hoe kan ons zorgpersoneel in het nieuwgebouwde zorgcentrum Op den Toren in Nuth efficiënter werken zodat ze altijd up-to-date zijn? Deze vraag stelde Cicerco Zorggroep aan Verkerk Service Systemen. Voor het bedrijf een ideaal startpunt voor onderzoek naar zorgvragen via een applicatie op smartphone of tablet.

Door invoering van de dynamische smartphone e-APP is het zorgpersoneel niet langer plaatsgebonden. Oproepen worden gemonitord, aangenomen en afgehandeld. Het toegepaste VSS verpleegsysteem in het zorgcentrum bevat diverse slimme integraties zoals draadloze alarmering, dwaaldetectie met leefcirkels en camera-observatie per afdeling en/of kamer. Oproepen kunnen via camerabeelden en/of een spreekverbinding worden beoordeeld en beantwoord, zodat de situatie al op afstand beter ingeschat kan worden. In geval van nood opent de e-APP zelfs de deur van de hulp vragende cliënt. Door efficiënte inzet van verzorgende verpleegkundigen is er zowel een besparing als uitbreiding van diensten aan de bewoners bereikt.

Tijdens de Beurs Domotica & Slim Wonen maakt de jury op 19 november bekend wie er met de felbegeerde Smart Homes Award vandoor gaat!

Programma – (Castorzaal)

10.30 – 10.45 uur Inleiding Smart Homes Award – Corien van Berlo en Dick Glaser
10.45 – 11:15 uur Eerste presentatie voor de Smart Homes Award – CLB
11:15 – 11:45 uur Tweede presentatie voor de Smart Homes Award – SmartCasa
11:45 – 12:15 uur Derde presentatie voor de Smart Homes Award – Verkerk Service Systemen
Om 15:00 vindt de uitreiking van de Smart Homes Award plaats op de begane grond in de koepel van het Evoluon.

Voor meer informatie: www.smart-homes.nl