De verwachting is dat aan de internationale vakbeurs ISH weer meer dan 2.400 exposanten zullen deelnemen. De Duitse vakbeurs voor de werktuigkundige installatiebranche blijft daarmee onverminderd de grootste beurs in zijn soort op het Europese continent. Gisteren nam een Duitse delegatie de moeite – zoals te doen gebruikelijk – om de Nederlandse pers alvast op te warmen voor het evenement, dat in maart 2019 zal plaatsvinden. Het belangrijkste nieuws: alles wat met verwarming heeft te maken verhuist naar de nieuw gebouwde hal 12.

Weinig spectaculairs dus vanuit Frankfurt, hoewel de impact van die verhuizing naar een nieuwe hal niet valt te onderschatten. Het gaat om zo’n 1.500 exposanten die hun vertrouwde positie in hal 8 zullen verlaten. Hun plaats zal worden ingenomen door de airco-collega’s. Aan bezoekers gaf de Duitse beursorganisatie mee zich goed te verdiepen in de nieuwe opzet, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan tijdens hun beursbezoek. Wie ooit in de Frankfurter Messe is geweest weet hoe immens groot het beurscomplex is. Jezelf terugvinden in een verkeerde hal kan zomaar flink wat tijdverlies opleveren. Overigens betekent de nieuwbouw van hal 12 dat het totale beursoppervlak met ongeveer 5.000 m2 zal toenemen. In omvang groeit ISH dus zeker, kunnen we nu al vaststellen.

Herhaling van zetten
Wist de Duitse delegatie ook al aan te geven wat de te verwachten tendensen zouden zijn die straks op de beursvloer zijn terug te vinden? Ja en nee. Het leek namelijk een beetje op een herhaling van zetten. Duurzaamheid blijft de boventoon voeren, zoals al een aantal edities het geval is, met natuurlijk veel te verwachten innovaties die gepresenteerd zullen worden op het gebied van de energietransitie. De focus ligt daarnaast op ICT, Domotica en BIM. En wat het sanitair betreft: kleur wordt belangrijk; iedereen moet zijn eigen ‘identiteit’ in zijn badkamer kwijt kunnen.

Relatief weinig warmtepompen in Europa
Interessanter was het overzicht dat Andreas Lücke gaf, de directeur van, zeg maar, de Duitse vereniging van verwarmingsfabrikanten. Een onderzoek naar de indeling van de Europese verwarmingsmarkt liet zien dat er in Europa eigenlijk nog maar relatief weinig warmtepompen zijn geïnstalleerd: een percentage van 3% ten opzichte van het totaal aan geïnstalleerde verwarmingsproducten welteverstaan. Ter vergelijking: houtstook scoort in Europa een beduidend hoger percentage van 8%. Ook opvallend: in Duitsland is 40% van de verwarmingsketels niet condenserend, voornamelijk oliegestookt. Als deze ketels vervangen zouden worden door een duurzaam alternatief kan dit een reductie van maar liefst 15% van de totale energiebelasting in ons buurland opleveren. En nog een laatste bijzonderheid: In Spanje is het aantal condenserende ketels drastisch toegenomen tot zo’n 86% sinds de Ecodesign zijn opwachting maakte; een omgekeerd effect dus. Nederland (97%) en Engeland (99%!) blijven overigens de boventoon voeren in het gebruik van de cv-ketel.

Maandag al open
De ISH vindt volgend jaar plaats van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart in de Frankfurter Messe. Dat is dan gelijk het laatste nieuwtje. De beursorganisatie heeft besloten de maandag dit keer er bij te pakken, om bezoekers de hele werkweek de gelegenheid te geven naar Frankfurt af te reizen.

Foto: Stefan Seitz, diecteur brand management ISH, tijdens de perspresentatie