Nog iets meer dan een week tot ISH 2019

Gepubliceerd op

Van 11 tot 15 maart a.s. vindt de internationale vakbeurs ISH weer plaats, zoals te doen gebruikelijk in Frankfurt. De vakbeurs begint voor het eerst in zijn bestaan op maandag in plaats van dinsdag. Niet alleen zal er zo sprake zijn van een extra handelsdag maar het vergemakkelijkt ook het ‘aanreizen’ van internationale bezoekers, zo is de gedachte. Twee jaar geleden kwamen ruim 200.000 bezoekers af op ’s werelds grootste vakbeurs voor de installatietechniek. Dat aantal zal ook dit jaar zeker gehaald worden. De economie zit nog steeds in de lift en de aandacht voor duurzame technieken is sinds de vorige editie alleen nog maar toegenomen. Alvast een preview van een aantal exposanten die ook in ons land actief zijn.

Intelligent waterbeheer
Grohe is het afgelopen jaar getransformeerd van hardwarefabrikant tot een digitale innovator in de sanitaire industrie, met zijn eigen Internet of Things (IoT) -producten. Zo behoort het intelligente waterbeheersysteem Sense Guard tot de smart home-categorie. Dit jaar staan op de ISH-beurs uiteenlopende oplossingen centraal die de fabrikant kan bieden op het gebied van waterbeheer. Voor het eerst zal Grohe zich niet alleen als aanbieder presenteren van kranen en thermostaten, maar ook als internationaal bedrijf voor complete badkameroplossingen, keukensystemen en intelligent waterbeheer.

Luchtafscheiding, drukbeheersing en vuilafscheiding
Spirotech demonstreert op ISH 2019 de mogelijke rendementsverbeteringen in technische installaties als gevolg van luchtafscheiding. Daarvoor zal een aantal modelinstallaties zijn uitgerust met de nieuwe vacuümontgassers SpiroVent Superior S400 en S600 en de microbellenafscheider RV2. Verder zijn de voordelen van drukbeheersing en vuilafscheiding te zien. Daarmee wil het bedrijf bijdragen aan een effectievere bescherming van installaties, behoud van efficiency en verlaging van de energie- en onderhoudskosten.

Drinkwaterkwaliteit
Systeemleverancier Viega toont nieuwe systemen en producten op het gebied van voorwand-, installatie- en afvoertechniek. Daarnaast presenteert het bedrijf haar kennis voor behoud van drinkwaterkwaliteit. Viega verwacht hiervoor veel internationale belangstelling. Met de nieuwe oplossing worden drinkwaterinstallaties geanalyseerd op basis van recente wetenschappelijke en onderzoeksbevindingen, inclusief energie-gerelateerde criteria. Daarmee kan ook de energie-efficiëntie van grootschalige drinkwaterinstallaties worden verbeterd.

Baden en wastafels
De Duitse fabrikant Bette introduceert een aantal badenseries, waaronder een spraakmakend bad, spectaculair in vorm en omvang. Met de nieuwe serie BetteCraft wastafels wil de fabrikant laten zien zij de grenzen van de technologische mogelijkheden van titaanstaan volledig beheersen. Voor snel en eenvoudig installeren is een nieuw afvoersysteem ontwikkeld, dat zowel voor baden als douchevloeren kan worden ingezet.

Pompen
Wilo presenteert in Frankfurt oplossingen voor de smart en ‘connected’ wereld van morgen. De Dortmundse producent van pompen en pompsystemen toont innovaties rondom de thema’s connectiviteit, efficiënte producten en slimme, intelligente systeemoplossingen. Op de 1.200 m2 grote beursstand zal veel aandacht uitgaan naar intelligente oplossingen en netwerkfunctionaliteit. Digitale tools, zoals configurators of apps, behoren evenzeer tot het totaalpakket als afzonderlijke productcomponenten, die de connectiviteit van producten ondersteunen.

Verwarming, luchtbehandeling en ventilatie
Wolf is vertegenwoordigd met twee beursstands: één met het accent op verwarmingsproducten en met aandacht voor luchtbehandeling en ventilatie. Op het gebied van verwarming presenteert zich Wolf als fabrikant, serviceverlener en partner. Er worden systeemconfiguraties getoond die oplossingen bieden van planning, installatie en inbedrijfstelling tot onderhoud. Speciale aandacht zal er zijn voor nieuwe woonhuisventilatiesystemen en een nieuw ontwikkelde warmtepompvariant. Gedemonstreerd zal worden dat verwarmingssystemen nu ook met spraak kunnen worden bestuurd. Op de stand voor luchtbehandeling en ventilatie toont Wolf de compacte ventilatie-unit CRL evo max, die verkrijgbaar is in vier extra maten, tot 19.500 m3/h. Daarnaast wordt het bedienpaneel BMK Touch en de online-based configurator voor de compacte Wolf HR-WTW units gepresenteerd.

Koellast en warmteverlies
Data Design System (DDS) zal een preview geven van de binnenkort beschikbare geïntegreerde berekening voor koellast en de vernieuwde warmteverliesberekening in DDS-CAD. De koellastberekening is gebaseerd op de software IDA ESBO van samenwerkingspartner EQUA, een specialist op het gebied van gebouw- en installatiesimulaties. Via een interface krijgen DDS-CAD gebruikers de uitgebreide functionaliteiten van IDA ESBO rechtstreeks beschikbaar in de tekensoftware van DDS. De eerste preview van de koellastberekening, evenals de gebouwsimulatiemogelijkheden, worden verzorgd door de specialisten en engineers van EQUA zelf. Als mede-exposant op de DDS-stand zijn tevens experts van EQUA op het gebied van energie- en gebouwsimulaties vertegenwoordigd. Ook samenwerkingspartner Vela Solaris is aanwezig op de DDS-stand. Deze presenteert Polysun, een nieuwe BIM-compatibele oplossing voor het ontwerpen en beheren van gebouw- en stadsverwarmingssystemen.

Zuivere en gezonde lucht
Brink Climate Systems kondigt verschillende innovaties voor zuivere en gezonde lucht aan. Nieuw in het assortiment is de Flair 225, een uitbreiding op de reeks toestellen voor balansventilatie met warmteterugwinning (WTW). Door het formaat en de kleinere capaciteit (maximaal 225 m3/h) is dit toestel geschikt voor het ventileren van kleinere woningen. De serie wordt tevens uitgebreid met Plus- en Enthalpie-varianten. De Nederlandse variant van de Flair 225 zal in 2020 verkrijgbaar zijn. Daarnaast presenteert het bedrijf een aantal verbeterde producten. Zo is er de vernieuwde Evap, een luchtbevochtiger die gekoppeld kan worden aan elk centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning.