Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 104 seconden

KSB introduceert onder de seriebenaming HPK-L een nieuwe generatie heetwater-circulatiepompen voor grote industriële verwarmingsinstallaties, ketels met gedwongen circulatie en districtverwarmingssystemen. De horizontale, radiaal gedeelde eentraps-centrifugaalpompen zijn in back pull-out design geconstrueerd.

De pompvermogens en  -afmetingen voldoen aan ISO 2858. De pomp leent zich voor het transport van heet water,alsmede organische of synthetische warmteoverdrachtsmedia conform ISO 5199.

 

De HPK-L pompserie omvat 49 verschillende groottes die zonder extra koelvoorzieningen bij bedrijfstemperaturen tot 400 oC worden gebruikt en ontworpen zijn voor drukklassen tot PN 40. De temperatuurbestendigheid wordt bereikt door een royaal gedimensioneerde warmte-isolator, die de warme sectie van het aggregaat scheidt van de luchtgekoelde pakkingruimte.

Op het eind van de pomp as is een koelwaaier gemonteerd die zorgt voor een continue luchtstroom tussen de grote koelribben rondom de sealkamer. Grote, door het medium gesmeerde glijlagers van siliciumcarbide bij de waaier en aan beide zijden afgedichte dubbele, tegen elkaar aan gemonteerde hoekcontactlagers aan het ‘koude’ einde van de as, leveren standtijden van minstens 25.000 bedrijfsuren.

 

Dankzij het gepatenteerde ventilatieprofiel ‘VenJet®’, worden gassen, die in het te verpompen medium aanwezig zijn, bij de mechanische asafdichting afgescheiden en in de ventilatiekamer verzameld. Het constructieve ontwerp van het aggregaat biedt de mogelijkheid een dubbel werkende mechanische asafdichting in tandemuitvoering te monteren, zonder de afmetingen van de koeltrajecten in de pomp te veranderen. Bij deze uitvoering bevindt zich tussen de beide mechanische asafdichtingen een quench-vloeistof. Hiermee wordt voorkomen dat een lekkage aan de productzijde van de mechanische asafdichting leidt tot thermische ontbinding van het medium, door het warmtedragermedium af te voeren in het quench-systeem.

 

Dit biedt meer bedrijfszekerheid bij toepassing van synthetische warmtedrageroliën tot 400 oC met een dampdruk van meer dan 1 bar.

Slijtringen aan en boringen in de waaiers, verminderen de axiale kracht aan de drukzijde en ontlasten daardoor het lager. Het grote aantal van 49 pompgrootten maakt het mogelijk voor bijna iedere toepassing een hydraulisch systeem te kiezen dat dicht bij het beste rendementspunt ligt. Bovendien past de pompenproducent iedere waaier voor aflevering aan het vereiste bedrijfspunt aan.

Voor meer informatie: www.ksb.nl