Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 86 seconden

Solar Freezer InnovatieprijsDe Solar Freezer is beloond met de Jan Terlouw Innovatieprijs. De vinding werkt volgens het principe van een koelkast: er wordt warmte onttrokken aan de binnenkant, waardoor de achterkant warm wordt. De zogenoemde ‘warmtebuffer’, een grote zak water, kan met een speciale warmtepomp tot -15 graden afgekoeld worden. Daarbij komt genoeg warmte vrij om een huis of bedrijfspand te verwarmen. Het ijs in de warmtebuffer wordt weer afgedooid met behulp van zonnecollectoren. Het systeem maakt gebruik van het principe dat de er bij de transitie van water naar ijs ontzettend veel energie vrij komt.

De Solar Freezer slaat energie op in water. Dit gebeurt via een ‘zak-in-een-zak’-principe. De binnenste zak transporteert via lamellen warme glycol door de buffer. De water-envelop erboven wordt verwarmd of afgekoeld, afhankelijk van het proces. De zak is flexibel en sterk en makkelijk te plaatsen in de kruipruimte. Eventuele boringen en dus ook vergunningen zijn niet nodig. Het systeem is een klein gesloten systeem, waardoor het rendement erg hoog blijft. De buffer wordt geïsoleerd zodat de vloer de kruipruimte of de vloer erboven er geen hinder van ondervindt.

Jan Terlouw reikte op maandag 6 oktober tijdens het GreenTech Congres in Arnhem de jury prijs uit. De jury prijs bestaat uit drie onderdelen, die samen de werkwijze onderstrepen waarop kiEMT en GreenTechAlliances in Oost Nederland aan een EMT ecosysteem bouwen. De Jan Terlouw Innovatieprijs is bedoeld ter stimulans van duurzame Energie- en Milieutechnologie innovaties (EMT) in Oost Nederland. Het moet hierbij gaan om innovaties die dit jaar de markt hebben betreden. De (verwachte) economische waarde van de innovatie staat centraal bij deze verkiezing. In 2015 wordt de prijs opnieuw uitgeschreven.

Voor meer informatie: www.solarww.nl/producten/solar-freezer/  en  www.kiemt.nl