Nieuw distributiecentrum van Lidl volledig energieneutraal

Begin 2019 openen de deuren van het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Oosterhout. Het is één van de grootste distributiecentra van het supermarktconcern in Europa, met drie grote opslagruimten en een volledig gekoeld gebouwdeel. Het centrum krijgt het hoogst haalbare BREEAM Outstanding certificaat. De nodige energie wordt duurzaam opgewekt en gebruikt voor onder andere de koeling en vriesruimtes. Een eventueel overschot zal worden opgeslagen voor gebruik op momenten dat de energielevering laag is.

Energie-efficiëntie staat bij Lidl hoog in het vaandel. Om die reden wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming. De restwarmte van de koeltechniek kan zo efficiënt worden hergebruikt. In de winter doen de compressoren van de koeltechniek dienst als warmtepompen voor de warmte/koudeopslag (wko). Door de combinatie van wko en koelcompressoren dienen de grote open bronnen niet voor het opslaan van koude en warmte, maar voor het terugvoeren van warmte de bodem in. Verdere energie-efficiëntie wordt mogelijk dankzij een geplande windmolen van 2,5 MW, die het centrum volledig energieneutraal maakt. De energie die zo wordt opgewekt, wordt onder meer gebruikt voor de installaties en verlichting én voor elektrische auto’s.

Zo’n 70 pompen
Voor de W-installaties is installatiebedrijf Van Panhuis uit Hoogeveen verantwoordelijk. Als onderdeel van de Top Installatiegroep heeft het bedrijf ruime ervaring met grootschalige utiliteitsprojecten. Van Panhuis installeerde alle W-installaties. Daartoe behoren de koel-, drinkwater- en cv-installatie, riolering, mechanische ventilatie en alle bijbehorende regeltechniek.

Voor de pompsystemen koos het installatiebedrijf Wilo alspartner. De levering omvat de hydrofoorinstallatie, alle cv-circulatiepompen en de pompen voor circulatie van gekoeld water en warmwater. In totaal gaat het daarbij om zo’n 70 pompen die in omvang variëren van de kleine Wilo Yonos voor het vloerverwarmingssysteem tot voedingspompen van de Stratos Giga in het veld die met de kraan op hun locatie moesten worden gehesen. Om de watertoevoer en -afname beter op elkaar aan te laten sluiten, adviseerde en engineerde Wilo een speciale breaktank. Het terugstromen van vervuild water en contaminatie van het drinkwater worden hiermee voorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *