Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 50 seconden

Binnenkort start de bouw van de eerste 42 NeroZero-woningen. Deze woningen zijn een vervolg op de NeroZero meet- en demonstratiewoning in Heerhugowaard, waarin technieken en oplossingen zijn toegepast die zorgen voor een gezonde, comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning. Koppen Bouwexperts en TNO bedachten de demowoning en brachten ook de leveranciers samen.

Veel van de technieken uit de demowoning komen terug in het project, waaronder een ventilatieconcept en kookafzuiging, isolerende binnenzonwering, een batterij voor opslag van elektriciteit in de woning en de nieuwe vijfde generatie bodemwarmtepomp van Itho Daalderop.

“Koelen is in deze woningen meer van belang dan verwarmen”, vertelt Gert-Jan ’t Hart van Klimaatgarant, dat binnen de zelfde groep valt als ITHO Daalderop. “Verwarmen gebeurt nog maar 800 uur per jaar, koelen 2.500 tot 3.000 uur. De kWh-meter geeft direct inzicht in het energiegebruik. Een bodemwarmtepomp is iets duurder in aanschaf, maar gelet op TCO (total cost of ownership) een betere keuze voor een duurzame woning.” Klimaatgarant biedt een instandhoudingsovereenkomst aan, waarbij na vijftien jaar onder andere de compressor wordt vervangen.