Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 135 seconden

De internationale KNX Award wordt ook dit jaar uitgereikt tijdens de beurs Light+Building in Frankfurt. Dit keer zijn er, uit enkele honderden inzendingen, ook twee Nederlandse projecten genomineerd. In één project is KNX ingezet om de installaties in een operatiekamer te integreren en te bedienen. In het andere project is er een KNX-oplossing gecreëerd voor legionellabescherming en -monitoring in een zorgcentrum. De uitreiking van de KNX Awards vormt het hoogtepunt van het KNX Top Event, dat dinsdag 1 april om 18.00 uur begint.

 

Zowel het project van de KNX-installatie in de operatiekamers als het project KNX en legionellabeheer is genomineerd in de categorie Specials. In totaal zullen op deze avond zeven KNX Awards in zeven categorieën worden uitgereikt, waarbij voor elke categorie vijf nominaties zijn geselecteerd. Naast de zeven winnaars mag ook het publiek één project tot winnaar van de People’s Choice Award uitroepen. Iedereen kan daarvoor nog tot en met 28 februari stemmen op de website http://contest.knx.org/en/vote. Onder alle mensen die hun stem uitbrengen, verloot de KNX Associatie in totaal tien gratis ETS4 Professional licenties.

 

KNX in operatiekamer

Het project KNX in de operatiekamer is gerealiseerd door Alpha-X domotica uit Tilburg. In 2012 won eigenaar Gerard Huijsmans met dit project ook al de Nederlandse KNX Award. Hij creëerde een gebouwbeheerssysteem op basis van KNX met iPad-besturing in een tijdelijk operatiecomplex bij het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Het was daar voor het eerst dat iPads hun intrede deden in een kritische bedrijfsomgeving als een operatiekamer voor de besturing van de gebouwautomatisering.

 

KNX voor legionellabeheer

De andere genomineerde is vSmart, een nieuw bedrijf dat als spin-off van een KNX Professional is ontstaan en dat een applicatie ontwikkelde om met behulp van KNX legionellabeheer uit te voeren. Het gaat om speciale hardware die via de KNX-bus aan diverse opnemers wordt gekoppeld die permanent de temperatuur van de sanitaire installatie loggen. De resultaten van het loggen worden vervolgens in een gebruiksvriendelijke rapportage naar de beheerder gestuurd. Bij afwijkingen krijgt de beheerder ook vroegtijdige meldingen of een alarm.

 

Internetstemming

De internationale KNX Associatie kreeg dit jaar honderden inzendingen uit 60 verschillende landen. De uitreiking is dit jaar iets specialer vanwege het 10e Awardjaar. Daarmee heeft de KNX Award een vaste plaats op de KNX-kalender gekregen. Deze keer voegde KNX er de People’s Choice Award aan toe, waarbij de winnaar door internetstemmen zal worden gekozen. Het KNX Top Event vindt plaats in de Panorama hall in het Frankfurt Exhibition Centre’s Forum gebouw, en zal afsluiten met een after-show feest. Voor meer informatie over het event of voor aanmelding: http://topevent.knx.org/nl/registratie