Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 63 seconden

Het aantal HVAC-installateurs en loodgieters dat rechtstreeks bij de fabrikant inkoopt, is in Europa toegenomen. Deze ontwikkeling is vooral zichtbaar in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat in ons land dit percentage juist enigszins terugloopt. In Nederland koopt momenteel nog geen derde van de installateurs rechtstreeks in bij de fabrikant. Dit is het laagste percentage in Europa.

In 2015 werd het eerste onderzoek uitgevoerd en bleek dat ongeveer de helft van de Belgische, Poolse en Duitse HVAC-installateurs en ongeveer een derde van de Nederlandse, Franse en Britse installateurs rechtstreeks bij de fabrikant in te kopen. Poolse installateurs besteedden het meeste via dit inkoopkanaal (14%) en Nederlandse installateurs het minst (7%).

De gespecialiseerde groothandel blijkt nog steeds het meest dominante inkoopkanaal te zijn, zo wijst het onderzoek uit. De Europese toename van het aantal installateurs dat rechtstreeks bij de fabrikant inkoopt, zou op termijn wel een bedreiging voor de groothandel kunnen worden. Maar de positie van de groothandel is nu nog stabiel, zeker in ons land.

Voornoemde resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek van USP Marketing Consultancy, dat onderzocht welke inkoopkanalen (puur online, gespecialiseerde groothandel, doe-het-zelfzaken enzovoort) worden gebruikt door de Europese HVAC-installateurs en loodgieters. De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op 1.200 interviews met HVAC-installateurs en loodgieters in zes Europese landen.