Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 113 seconden

Vasco introduceert een nauwelijks hoorbare convector die zowel verwarmt als koelt. De geluidwaarde is minder dan 19 dBa op één meter afstand. Dat is vergelijkbaar met geluid van het ruisen van boomblaadjes. Automodulering zorgt ervoor dat de geluidspiek slechts van korte duur is. Als de convector de gewenste temperatuur bijna bereikt, neemt het toerental snel af. Opvallend is verder dat de convector los lijkt te staan van de wand.

“Wij komen met onze nieuwe convector tegemoet aan de steeds hogere eisen die consumenten stellen aan hun huishoudelijke apparaten”, vertelt product manager Patrick Van Beeck. “Gebruikers hebben met dit toestel tegen een relatief lage investering een comfortabeler binnenklimaat zonder storende bijgeluiden.”

All seasons
“De nieuwe convector is vooral bedoeld voor particuliere woningeigenaren die een laag energiegebruik en ‘all season’ comfort verwachten”, zegt Van Beeck. “Onze ventilo zien we vooral als alternatief voor vloerverwarming in slaapkamers – en dat in woningen waar een warmtepomp is toegepast. De convector heeft namelijk toevoer nodig van warm en/of koud water. Aansluiting op een verwarmingsketel is mogelijk; maar met een warmtepomp heb je zowel verwarming als koeling.” Vasco ziet een groei in de verkoop van warmtepompen, ook op de particuliere woningmarkt. Als de warmtepomp met vloerkoeling wordt gecombineerd, is het effect traag en de capaciteit beperkt. Koelen of verwarmen kan dan enkele uren duren, terwijl dit met de ventilo-convector enkele tientallen minuten kost, aldus de fabrikant. De convector kan, in tegenstelling tot de vloerkoeling, overigens ook ontvochtigen.

Zwevend effect
Bij het ontwerpen heeft Vasco gekozen voor een zwevend effect, waardoor het lijkt alsof de radiator los staat van de wand. De binnenkant heeft een antracietzwarte kleur, terwijl de gebruiker het metalen front in alle kleuren kan schilderen – bijvoorbeeld in de kleur van de wand erachter, waardoor het toestel opgaat in de interieur.

Werking
De convector bestaat uit een warmtewisselaar en een ventilator. Door de warmtewisselaar stroomt warm of koud water. Die wordt geleverd door, bijvoorbeeld, een warmtepomp. De ventilator zorgt dat de verwarmde of gekoelde lucht boven de warmtewisselaar zich verspreidt in de ruimte om de ingestelde kamertemperatuur te realiseren. “De Vasco Niva ventilo-convector kan met water van 30 à 35°C een ruimte opwarmen tot 21°C of 22°C. Bij koeling kan de ventilo met water van 7 à 10°C de ruimte afkoelen tot 24 of 25°C”, aldus Van Beeck.