In vervolg op ons eerdere berichtgeving over de Italiaanse vakbeurs Mostra Convegno, die momenteel volop in gang is in Milaan, nog meer impressies van het beursfront. Zo valt op dat waar in onder andere Nederland en Duitsland alle mogelijke moeite wordt gedaan om de nieuwe aanwas te vinden voor de vakopleidingen, dat in Italië geen issue is, aldus meerdere standhouders. “Er lopen genoeg monteurs rond. Het grote probleem is het nogal uiteenlopende niveau.”

Ecoforest laat op de Mostra Convegno de nieuwe Ecogeo+ Pro water/water-warmtepomp zien, die dit jaar op de markt komt. Het apparaat is verkrijgbaar in de vermogens van 1 tot 16 kW en heeft propaan als koudemiddel. Dit nieuwe systeem is een all-in-one oplossing voor verwarming, koeling en de productie van warmtapwater.

Monoblock
Bij NIBE viel de nieuwe S2125 monoblock luchtgebonden warmtepomp te bewonderen. Dit systeem is zowel in een 16 als 20 kW verkrijgbaar en gebruikt propaan als koudemiddel. NIBE mikt met deze warmtepomp vooral op de woningbouw. Het buffervat heeft een inhoud van 50 liter.

Propaan
Is er nog een discussie gaande over koudemiddelen in Italië? Niet echt, zo konden we wel opmaken uit gesprekken met exposanten. Iedereen zet volop in op propaan. “Je moet ook wel, vanwege de Europese regelgeving die aanstuurt op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen.”

Waterstof
In hal I is de Hydrogen Hub te vinden: een trefpunt voor professionals die interesse hebben in waterstof. Eén van de partijen die in de waterstofwereld is gestapt, is Polidoro. Het bedrijf fabriceert waterstofbranders. “Door de hoge prijzen voor warmtepompen zien wij wel marktkansen voor waterstofketels.” In Italië lopen diverse pilotprojecten. Of het een succes gaat worden? De waterstoftransitie lijkt moeizaam van de grond te komen. Het is ook wel opvallend dat Polidoro sinds kort ook in de warmtewisselaars voor warmtepompen is gestapt...