Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 178 seconden

Bij een brand zijn doorgaans niet de vlammen, maar is de rook fataal. 95% van de sterfgevallen door brand wordt veroorzaakt door rook. In de Europese brandclassificatie wordt dit feit erkend. Daarom worden voor de beoordeling van het brandgedrag van bouwstoffen niet alleen de brandbaarheid, maar ook de rookdichtheid en de zogeheten brandende druppels of deeltjes getest. De wetgevers in veel Europese landen hebben inmiddels erkend dat rook potentieel veel gevaarlijker is dan het vuur zelf. Daarom hebben zij in bouwvoorschriften de eisen aan rookontwikkeling van gebruikte bouwproducten aangescherpt. In Nederland zijn de eisen voor nieuwbouw opgesteld in het bouwbesluit 2012. Deze zijn voor nieuwbouw opgesteld volgens de NEN 13501-1, met als zwaarste brandklasse de klasse B (C en D zijn minder zware klassen) en als zwaarste rookklasse de klasse s2 (S1 is zwaarder maar wordt in Nederland niet geëist).

Nieuwe veiligheidsnorm in technische isolatie
Armaflex Ultima, fabrikant van flexibel isolatiemateriaal voor onder andere leidingen, wil bijdragen aan het veiligheidsniveau op het gebied van brandpreventie in gebouwen. Met de nieuwe gepatenteerde Armaprene-technologie is het Armacell voor het eerst gelukt het dilemma tussen een hoge vlamwerendheid en minimale rookontwikkeling op te lossen. Armaflex Ultima voldoet als eerste elastomeerproduct op de markt aan brandklasse B/BL-s1,d0. Het moeilijk ontvlambare isolatiemateriaal heeft in vergelijking met een standaardproduct een 10 keer lagere rookontwikkeling. En nu is het eerste flexibele technische isolatiemateriaal met een extreem lage rookdichtheid ook verkrijgbaar als compleet assortiment voor B/BL-s1,d0. Omdat de testwaarden ten aanzien van brandgedrag en rookontwikkeling voor isolatieplaten aanzienlijk lager moeten zijn dan voor slangen, had Armacell met de platen een brandklasse B-s2, d0. Nu presenteert het bedrijf ook een isolatieplaat die voldoet aan de Europese brandtest B-s1, d0. Het gecoate materiaal heeft bovendien een hogere mechanische belastbaarheid dan traditionele elastomeerproducten.

Voor isolatie van leidingen met een grote buitendiameter (> 89 mm ≤ 300 mm) biedt Armacell bovendien zogeheten ‘open slangen’, ongecoate slangen die aan één kant open zijn en eveneens voldoen aan brandklasse BL-s1, d0. Nieuw in het assortiment zijn ook slangen en platen met een isolatielaag van 32 mm dikte. Naast slangen en platen in standaard- en zelfklevende uitvoering zijn ook de beproefde Armafix-leidingdragers verkrijgbaar in een Ultima-variant. De systeemoplossing voor ophanging van leidingen wordt nu vervaardigd met een steunsegment van gerecycled PET schuim.

Oplosmiddelvrije accessoires
Voor de installatie van Armaflex Ultima zijn lijmen ontwikkeld die speciaal op de nieuwe schuimkwaliteit zijn afgestemd. Naast de klassieke Armaflex Ultima 700-lijm voor een breed temperatuurbereik en Armaflex Ultima RS850, een gelachtige krachtige lijm voor een schone, niet druppende verwerking, biedt Armacell een oplosmiddelvrij product. Armaflex Ultima SF990 voldoet aan de strengere eisen van de Green Building-programma’s ten aanzien van milieu- en gezondheidsvriendelijke eigenschappen van toegepaste bouwstoffen en werd onlangs door het Zwitserse ecobeoordelingssysteem Minergie als ‘zeer geschikt’ (1e prioriteit volgens ECO-BKP) beoordeeld. Helemaal nieuw in het assortiment accessoires is een oplosmiddelvrije speciale reiniger: met het reinigingsmiddel Armaflex SF kunnen vervuilde oppervlakken van technische installaties maar ook van isolatiematerialen worden gereinigd. Zo wordt een perfecte hechting van de lijm gewaarborgd. Voor een gerichte en zuinige dosering wordt het reinigingsmiddel geleverd in een praktische spuitfles.

Beperkte rookontwikkeling
Naast het premium product Ultima, heeft Armacell met Armaflex LS ook een product met de brandklasse BL-s2, d0. Dit voldoet hiermee aan de eisen van het bouwbesluit 2012 ten aanzien van de brand en rookeisen voor bouwmaterialen in nieuwbouw. Het assortiment is nu afgerond met platen in een standaard- en een zelfklevende uitvoering. Er worden isolatieslangen en -platen aangeboden met een isolatiedikte van 9 tot 32 mm. Bovendien is ook een zelfklevende tape verkrijgbaar met de kwaliteit van Armaflex LS.