Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 162 seconden

Sharp breidt haar assortiment energie-oplossingen uit met een monokristallijne fotovoltaïsche PV-module, de NQ-R256A, die met een vermogen van 256 watt een effectiviteit heeft van 19,8 procent. De module heeft back contact-technologie, waardoor deze op een minimaal formaat dakoppervlak het maximale uit de hoeveelheid zonnestraling weet te halen. Het grote aantal contacten op de achterzijde van de cel zorgt voor een gelijkmatige en efficiënte energieafvoer, aldus de fabrikant. De opbrengst is het hoogst op warme zomerdagen met een bovengemiddelde temperatuurcoëfficiënt van -0,377 procent per °C.

Het compacte formaat (1318 x 980 x 46 millimeter) en geringe gewicht (17 kilogram) maakt de module eenvoudig te installeren, waardoor het paneel geschikt is om op lastige posities op het dak te monteren – bijvoorbeeld rechtop of horizontaal. De veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van het zonnepaneel voldoen aan de IEC-normen (IEC/EN 61215 en IEC/EN 61730). Het paneel is zeer stabiel, doordat het is voorzien van een frame met twee extra steunbalken en een koperen laag aan de achterzijde van de cel. Dankzij het robuuste ontwerp kunnen de modules een sneeuwbelasting tot 5.400 Pascal aan (in lijn met IEC61215). De connectordoos is omhuld met hars, waardoor deze optimaal beschermd is tegen water- en contactschade.

Smart Chap-platform met energieopslag
Sharp introduceert tevens de Smart Chap: een modulair energiemanagementsysteem voor in huis. Gebruikers kunnen met het systeem accu’s beheren waarmee het teveel aan zonne-energie dat overdag binnenkomt, opgeslagen kan worden voor later gebruik. Hierdoor kunnen zij zelfs ‘s nachts gebruik maken van zonne-energie. In de zomermaanden hoeven gebruikers daardoor naar verwachting tot maximaal 95 procent minder gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Over het hele jaar heen ligt dit percentage op maximaal 80 procent.

Het systeem is een open platform dat aangesloten kan worden op tal van hardware-systemen – zoals accu’s, omvormers en warmtepompen – van een groot aantal fabrikanten. De interfaces kunnen eenvoudig worden uitgebreid, net als de capaciteit en de prestaties van het apparaat. Dit opschalen kan door extra accu’s of omvormers aan het systeem te verbinden. Het systeem is geschikt als aanvulling op elk bestaand fotovoltaïsch systeem op de markt, ongeacht welke PV-omvormer is gebruikt.

Daarnaast zorgt Smart Chap ervoor dat de geproduceerde zonne-energie op een zinvolle en kostenbesparende manier over het huis wordt verdeeld. Speciaal voor Android- en iOS-apparaten is een Smart Chap-app verkrijgbaar, waarmee gebruikers met behulp van een PC, tablet of smartphone gebruik kunnen maken van de Smart Chap. Ze kunnen met het systeem en met de bijbehorende app op verschillende manieren hun apparaten besturen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Smart Grid Ready-interfaces, draadloze stekkers of relais. Zo kunnen de apparaten via het systeem in- en uitgeschakeld worden met behulp van vooraf geformuleerde voorwaarden, bijvoorbeeld ‘als de zon schijnt.’

Bovendien kunnen gebruikers via de app het energiegebruik op ieder moment van de dag en vanaf iedere gewenste locatie monitoren. De app informeert de gebruiker over de hoeveelheid stroom die het zonnesysteem op dat moment produceert, de accustatus en het energiegebruik in huis. De app maakt inzichtelijk hoeveel van de energie die gedurende de dag gebruikt wordt, met het eigen zonnedak gegenereerd is en hoe hoog de mate van zelfvoorziening daardoor is. Tevens adviseert de app hoe dit percentage verhoogd kan worden. Deze informatie wordt opgeslagen en kan daardoor voor iedere periode overzichtelijk worden weergegeven.