Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 278 seconden

In de Rotterdamse wijk Kralingen staat de renovatie van een monumentale stadsvilla volledig in het teken van energieneutraal verbouwen. In de villa is een modulair klimaatsysteem toegepast dat alle ruimtes in de villa zowel kan verwarmen als koelen. Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van de 18 mm dikke multi- en combi- vloerwarmingsplaten, die aangesloten worden op een warmtepomp. Door een warmtepomp als hernieuwbare energiebron aan te wenden, voldoet deze villa al ruimschoots aan de CO2 -doelstellingen die vanaf 2050 gelden.

Leverancier van vloerverwarmingssystemen Uniwarm uit Vorden heeft in de Kralingse villa vrijwel alle houten vloeren voorzien van dit lagetemperatuursysteem waarvoor de 18 mm dunne gipsvezelplaten van fermacell als basis zijn toegepast. In de fabriek zijn in deze gipsplaten sleuven gefreesd, waarna deze voorzien van leidingen en koppelingen. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd. Oprichter en directeur van Uniwarm, Peter Riethorst, zet de voordelen op een rij: “Het is een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat in één. Het bespaart niet alleen energie vanwege de aansluiting op een warmtepomp, maar de gespreide warmte die van de vloerverwarming afkomt, zorgt voor een behaaglijk klimaat in de woning. Ook als het buiten bijvoorbeeld tien graden vriest.”

Droog aan te leggen
Het systeem kan droog op een houten of betonnen vloer worden aangelegd. “Dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele natte zandcement vloerverwarmingssystemen”, vervolgt Riethorst. “Ten eerste zijn deze veel dikker en zwaarder en ten tweede kost het meer tijd voordat ze droog zijn. Bij zandcement vloeren voor vloerverwarming moet de constructie van de vloeren volledig worden aangepast om het gewicht te kunnen dragen. Dit brengt bij een oude, monumentale woning met een houten balkenlaag veel kosten en een langere bouwtijd met zich mee. Het klimaatsysteem van Uniwarm kan rechtstreeks, zonder extra aanpassingen zoals egalisering, op de houten vloerdelen worden gelegd.”

Geringe opbouwhoogte
Een ander voordeel vindt Riethorst dat deze vloerverwarmingsplaten een opbouwhoogte van slechts 18 mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer past. “Omdat de platen zo dun zijn, kunnen er gemakkelijk extra geluidontkoppelingslagen (ontkoppelen contactgeluid met de basisvloer) tussen gelegd worden. Iets wat we ook hebben toegepast op de houten vloeren van de villa in Kralingen.” Naast contactgeluidisolatie bieden deze dunne platen bovendien ruimte voor een 10 mm fermacell gipsvezelplaat waardoor het systeem 60 minuten brandwerend wordt. “Omdat de leidingen zo dicht tegen de afwerkvloer liggen, kan dit vloerverwarmingssysteem vrij snel warmte of koeling afgeven waardoor er onmiddellijk een comfortabel klimaat ontstaat in een ruimte.”

Alle grenzen opgezocht
Om ruimtes passend te maken, wordt per renovatieproject een legplan van elke ruimte in de woning gemaakt waarin de fermacell multi-platen (500x600x18mm) en de combi-platen (1000x600x18mm) worden gecombineerd. “Hierdoor is deze vloerverwarming uitermate geschikt voor alle soorten bouwprojecten, zoals deze monumentale villa met afwijkende oppervlaktematen”.

Volgens Riethorst zijn bij dit renovatieproject qua warmteafgifte alle grenzen opgezocht. “De bewoners wilden graag een mooie eikenhouten parket bovenop de vloerverwarming. Maar, hout op vloerverwarming zorgt voor 40% minder warmteafgifte. Doordat de villa zo goed is geïsoleerd en de warmtebron is gekoppeld aan een vloerverwarmingssyteem, ontstaat er een behaaglijk binnenklimaat, ondanks het houten parket op de vloer.”

Lage temperatuur volstaat
Riethorst vertelt dat Uniwarm voortdurend met fermacell betrokken is bij renovatieprojecten in stadskernen, om oude en monumentale panden energieneutraal op te knappen en te verduurzamen. “De platen passen uitermate goed in het verduurzamen van monumenten. Onze uitdaging is dan ook om ervoor te zorgen dat gerenoveerde panden weinig of geen energie verbruiken en ook een aangenaam binnenklimaat hebben”, zegt Riethorst.

Wouter van der Velde, technisch adviseur bij fermacell in Niftrik, legt uit dat de gipsvezelplaten van fermacell door hun homogeniteit voor een geleidelijke warmtespreiding zorgen. “Omdat een groot oppervlakte warmte afgeeft, kan in een woning worden volstaan met een lage temperatuur en dat bespaart uiteraard energie”, zegt Van der Velde. “Vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur en levert hierdoor altijd een behaaglijk binnenklimaat op in een ruimte.” Deze platen passen prima in een vloerverwarmingssysteem dat is gestoeld op een lage aanvoertemperatuur van het water. De platen zelf houden de warmte vast en blijven warmte afgeven.

“Het moet wel betaalbaar zijn”
Larson van Dijk is chief engineer bij fermacell. Hij legt uit dat het vrij ingewikkeld is om bij renovatieprojecten van woningen een standaardoplossing toe te passen waarmee een woning energetisch beter presteert. “Er zijn zoveel verschillende soorten, maten en stijlen woningen die allemaal om een eigen mix aan energieneutrale maatregelen vragen. Het realiseren van een lageretemperatuurverwarming is weliswaar een mooi streven, maar het moet wel betaalbaar zijn”, zegt Van Dijk. Daarnaast wordt in dit energieneutrale streven over het algemeen te weinig rekening gehouden met veilig en behaaglijk wonen. Er is eigenlijk een goed renovatieconcept nodig waarbij energieneutrale maatregelen worden gecombineerd met bouwkundige aanpassingen waaraan de bouwende Nederlander ook nog kan verdienen.

Betaalbare mix
Volgens Van Dijk wordt op dit moment vaak voor goedkope oplossingen en materialen gekozen die eigenlijk niet voldoen aan de voorwaardes van veilig, gezond en behaaglijk wonen, maar wel voldoen aan de energiebehoeften. “Dat leidt tot slechte renovaties.” Van Dijk vindt het jammer de bouwbranche in Nederland nog niet volwassen lijkt te zijn om meer ecologische en gezondere bouwkeuzes te maken. “Hiervoor zijn kennelijk regels nodig.” Fermacell houdt zich bezig met dit soort vraagstukken om betere bouwconcepten te ontwikkelen, waardoor een goede, betaalbare mix ontstaat van bouwkundig bouwen met ecologische en gezonde bouwmaterialen. De gipsvezelplaten die in de Kralingse villa zijn gebruikt, bezitten dezelfde warmte accumulerende en vochtregulerende eigenschappen als leem.” Wij zijn voortdurend op zoek naar de juiste bouwconcepten, waarmee verantwoord gebouwd kan worden. Vandaar dat deze platen uitstekend passen in het klimaatsysteem van Uniwarm”, aldus Van Dijk.