Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

De Johan Cruijff ArenA krijgt een megabatterij van 3MW en daarmee ‘s werelds grootste energieopslagsysteem voor een multifunctioneel gebouw. Het stadion zal vanaf eind juni haar eigen, duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet.

BAM, The Mobility House, Eaton en Nissan ontwikkelden het opslagsysteem, dat ook een oplossing kan zijn voor andere energiebewuste bedrijven.

Momenteel realiseert BAM in de ArenA een hightech ruimte waar vanuit de batterijen worden aangestuurd. De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten zullen de komende maanden op elkaar worden aangesloten en uitgebreid getest. Met de ingebruikneming van de batterij kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn uit de ArenA worden verwijderd en zal de noodstroomvoorziening worden overgenomen door de batterij.

Flexibele opslagcapaciteit
De batterij in de ArenA speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. Het energieopslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt. De ArenA-batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en de ArenA batterij capaciteit over heeft.

Het energie opslagsysteem en de Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Binnen dit innovatieprogramma werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven als BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House aan het stadion van de toekomst.

Het stadion en het omringende gebied fungeren daarbij als Living Lab, als hotspot waar innovaties worden getoetst in de praktijk. Vernieuwende concepten en ideeën én bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie vinden via Amsterdam ArenA International hun weg naar stadions en sport- en recreatiegebieden wereldwijd.