Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 52 seconden

Nederlanders klussen thuis liever zelf, blijkt uit een steekproef van installateur Feenstra. Kiezen ze toch voor een vakman dan is bij slechts 10% de prijs doorslaggevend. 85% van de mensen vindt kwaliteit veel belangrijker. Daarna volgt zekerheid met 74%. Opvallend is dat het imago van een vakbedrijf nauwelijks een rol speelt in de keuze. Van de ondervraagden geeft 68% aan dat het hen niets uitmaakt of de vakman gecertificeerd is.

Een ruime meerderheid van 65% van de Nederlanders doet de klussen thuis liever zelf. Hoewel de meesten daarbij voorzichtig te werk gaan, geeft een op de vijf aan wel eens gewond geraakt te zijn. 32% hiervan moest zelfs voor behandeling naar het ziekenhuis.

Wordt er wel gekozen om een klus uit te besteden, dan kiest 54% voor de vakman en slechts 4% voor de handige buurman. “Het gaat dan om belangrijke werkzaamheden zoals loodgieterswerk, installatie en schilderen”, stelt Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra. 39% van de ondervraagden vraagt twee offertes aan en 35% zelfs drie tot vier. Een goede zaak, aldus Van Dalen: “Zo’n offerte is een heldere afspraak en voorkomt verrassingen.”