Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 208 seconden

vakbeurs-energieDinsdag 4 oktober gaat in de Brabanthallen in Den Bosch Vakbeurs Energie van start. Maxime Verhagen -voorzitter van Bouwend Nederland – opent om 10.15 de eerste beursdag van dit platform, bedoeld voor iedereen die in Nederland professioneel bezig is met duurzame energieopwekking en energiebesparing. Ruim 400 deelnemers en partners laten de laatste trends en ontwikkelingen zien en delen hun kennis en visie in een omlijstend programma met honderden lezingen en workshops. Direct na de opening volgt het openingsdebat ‘Versnellen door Verbinden’ met o.a. Lian Merkx, Manager Programmateam Energie VNG, Peter Vermaat, CEO Enexis en voorzitter van Energie Nederland, Medy van der Laan.

Om het platform voor bezoekers overzichtelijk te maken werkt Vakbeurs Energie met een heldere, thematische aanpak en indeling. Alle oplossingen voor opwekking van energie en besparing zijn te vinden op de beursvloer en ook aspecten als financiering, wet- & regelgeving en subsidies komen uitgebreid aan bod. Hierbij worden actief verbindingen gelegd tussen de belangrijkste betrokken sectoren: industrie, gebouwde omgeving en door de combinatie met het platform voor duurzame mobiliteit Ecomobiel – mobiliteit. Om ook specialistische onderwerpen voldoende diepgang te kunnen bieden, werkt Vakbeurs Energie op vrijwel elk thema nauw samen met een of meer (branche)organisaties of andere kennispartners. Het thema van dit jaar is ‘nieuwe connecties’.

Zoals adviesbureau McKinsey recent publiceerde is er voor een daadwerkelijke realisatie van de Nederlandse klimaatdoelstellingen vanaf 2020 nog zeker 200 miljard aan investeringen nodig is. Tijdens Vakbeurs Energie geven diverse experts hun visie op de financiering en nieuwe businessmodellen van de energietransitie. In het programma spreken o.a. Diederick Dicou – Head of Economic Policy Department van De Nederlandse Bank en ir. Richard Kooloos -Director Sustainable Banking ABN AMRO Bank. Verder kunnen bezoekers terecht bij diverse exposanten die nieuwe leaseconcepten of prestatiecontracten bieden. Ook zijn de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur & Milieu via RVO.nl aanwezig om bezoekers en exposanten wegwijs te maken in de vele fiscale mogelijkheden en subsidies die er mogelijk is voor ondernemers die investeren in verduurzaming.

Tijdens de Energy Storage Day komen alle ins en outs van de Nederlandse energieopslag aan bod. Waar liggen de uitdagingen en valkuilen, hoe worden projecten ‘bankable’ en is er toekomst voor de thuisaccu? Op de beursvloer is het Energy Storage Paviljoen ingericht, waarin diverse bedrijven laten zien wat er momenteel allemaal mogelijk is op het gebied van energieopslag. Deelnemende partijen in het paviljoen zijn o.a. DNV GL, Eurotronic, Jules Energy, Belpa, Ateps, Tecnolimit en KIC.

Op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober worden tijdens Vakbeurs Energie voor de tweede keer de Energie Awards uitgereikt. Naar de titel Energie Professional van het Jaar dingen mee Sebastiaan Lagendaal van de Hermitage met zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas, Benno Elshof van Van Beek Ingenieurs met het online platform Durzaam in Beeld en Laetitia Ouillet van Eneco TUe met haar herijking van de ‘duurzaamheids’ strategie van Eneco. Voor de Energie Talent Award van het Jaar zijn genomineerd Rishabh Ghotge met The Solar Mobility Hub project van SEAC, Martijn de Groot met zijn Schaduwmodel voor zonnepanelen in opdracht van Autarco en Kimberley Tjon-Ka-Jie met haar afstudeerproject binnen FME ‘Overcoming the capital barrier for energy efficiency’. Voorafgaand aan de prijsuitreiking krijgen alle zes genomineerden de kans hun project of product voor het publiek van Vakbeurs Energie te pitchen.

Ook dit jaar is het weer mogelijk om vanaf Ecomobiel een testrit op de openbare weg te maken. In totaal staan zo’n 15 duurzame  automodellen klaar om een ritje mee te maken, zo kunnen bezoekers zelf ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. Met de net gelanceerde Hyundai Ioniq bijvoorbeeld, Tesla Model S, de BMW i3 of de Volkswagen E-Golf. Op een tweede parcours kunnen bezoekers testritten maken met verschillende Light Electric Vehicles, als bijvoorbeeld de emco scooter of de Ebretti Trendy R1. Ook bijzonder: een testrit op een Segway, waarbij je voeten de besturing doen en jij dus de handen vrij hebt. Uiteraard zijn alle oplossingen voor het laden van elektrische voertuigen van de partij.

Vakbeurs Energie wordt 4, 5 en 6 oktober a.s. gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Dagelijks is de beurs geopend van 10.00-17.00 uur. Zie voor meer informatie en het totale programma Vakbeursenergie.nl en Ecomobiel.nl.

[related_post themes=”text”]