Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 202 seconden

Op vrijdag 21 maart opende Mister Sunshine in hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam het zonseizoen 2014. Nadat 2012 en 2013 al topjaren waren voor de verkoop van zonnepanelen, zal 2014, zo is de verwachting, opnieuw records gaan vestigen. Vooral particulieren vinden het steeds lucratiever om zelf via de zon elektriciteit op te wekken. Om te zorgen dat zij ook zonder problemen van hun investering kunnen genieten, schreef Arjan Eikelenboom, alias Mister Sunshine, ’s werelds eerste zonne-energiegids.

 

Tijdens de presentatie van zijn boek Op Zonnekracht Vooruit spraken Jan Vos, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en woordvoerder energie, en prof.dr.ir. Miro Zéman van de TU Delft de genodigden toe. Uit hun beide verhalen blijkt duidelijk dat zonne-energie de komende jaren een grote vlucht zal nemen. Vos verwacht veel impact van het recent gesloten Energie-akkoord, waarin bedrijfsleven, overheid en diverse belangenorganisaties gezamenlijk hebben afgesproken om de Nederlandse energievoorziening voortvarend te gaan verduurzamen. Bovendien maken de huidige, geopolitieke ontwikkelingen in Oost-Europa de wens om energieonafhankelijk te worden alleen maar groter, zo betoogde Vos. Volgens de PvdA’er zullen particulieren en bedrijven zich steeds nadrukkelijker realiseren dat het voor hen, om velerlei redenen, interessant én belangrijk is om zelf energie op te wekken.

 

En voor de prijs hoeven mensen het niet te laten, vertelde professor Zéman, omdat elektriciteit uit zonnepanelen inmiddels al tot 15 eurocent per kWh is gedaald. En dat terwijl de consument voor de stroom uit het stopcontact 23 cent per kWh moeten betalen. Bovendien werken onderzoekers in Nederland aan diverse ontwikkelingen die zonne-energie nog efficiënter en goedkoper gaan maken, zei Zéman. En in ons land is het niveau van de onderzoeksinstellingen en het onderzoek dat zij doen, gerelateerd aan andere organisaties in de wereld, erg hoog. Zelf werkt Zéman met zijn team aan vooral de ontwikkeling van dunne, flexibele zonnecellen die straks op grote oppervlakten kunnen worden toegepast. Het zijn dergelijke ontwikkelingen die de industrie in ons land, en met name de producenten van machines voor zonnecellen, een goede voorsprong geven.

 

Tijdens de opening van het Zonseizoen 2014 werd ook de winnaar bekend gemaakt van een bijzondere prijsvraag. Consumenten konden in aanloop van dit event via Facebook een aantal vragen over zonne-energie beantwoorden en daarmee een compleet geïnstalleerd zonne-energiesysteem t.w.v. 4500,- euro winnen. Oftewel zo’n 30 jaar gratis schone elektriciteit. Na loting door een notaris bleek Herman Zonderland uit Delft de gelukkige winnaar van deze prijsvraag. Hij was naar Amsterdam gekomen om de prijs symbolisch in ontvangst te nemen.

 

Voor het beantwoorden van de vragen had Zonderland het boek Op Zonnekracht Vooruit al doorgelezen. “Eindelijk eens een boek waarin je op een toegankelijke wijze leest wat je moet weten. Ik liep al langer rond met plannen om een zonne-energiesysteem te kopen. Vandaar dat mijn interesse voor dit boek was gewekt. En bij het lezen van de teksten voldeed het volledig aan mijn verwachtingen. Nu ik deze prijs heb gewonnen, denk ik erover om misschien nog iets extra’s te investeren zodat ik het zonne-energiesysteem wat groter kan maken en wellicht mijn totale elektriciteitsverbruik zelf kan opwekken. Dat lijkt met fantastisch”.

 

Met de opening van het Zonseizoen 2014 hoopt Arjan Eikelenboom een jaarlijkse traditie in het leven te roepen waarbij wij zonne-energie elk jaar één dag extra in het zonnetje zetten. “Zie het als de ‘Moederdag’ voor de zon. Op deze dag kunnen wij de vele voordelen van zonne-energie op een toegankelijke en vrolijke manier aan Nederland presenteren. Het is namelijk erg belangrijk dat Nederlandse huishoudens en bedrijven overgaan tot een investering in zonne-energie. De voordelen zijn enorm. We kunnen bijvoorbeeld onafhankelijk worden van meneer Poetin. Maar ook het milieu, de economie en werkgelegenheid en de duurzaamheid zijn erbij gebaat. En natuurlijk merken alle families het financiële voordeel direct in hun portemonnee; een voordeel dat bovendien tientallen jaren doorwerkt”, aldus Eikelenboom.

Preview van het boek: http://mistersunshine.net/gidsboek.html 

Meer info over de auteur op www.mistersunshine.net