Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 82 seconden

Wereldwijd zal de markt van slimme woningen en kleine utiliteit in 2017 groeien met 20 procent. De totale waarde van de wereldmarkt in 2017 wordt geschat op 15,8 miljard dollar. De Amerikaanse markt blijft de grootste, met volgens verwachting een aandeel van 29 procent in de totale marktwaarde. De grootste toename wordt voorspeld voor de Britse markt met een groei van 29 procent. De studie van BSRIA voorspelt een snelle groei in de verkoop van zowel producten als systeemintegratie, maar omdat de markt nog in de kinderschoenen staat, verwacht men een lager verkoopniveau voor service en onderhoud.

Uit de rapporten blijkt dat luxe villa’s het grootste individuele marktsegment is, goed voor 25 procent van de marktwaarde. Het op één na en op twee na grootste marktsegment, respectievelijk kantoren en hotels, vertegenwoordigen in totaal 23 procent van de markt. De rapporten geven een vooruitzicht tot 2021, het jaar waarin de totale marktwaarde wereldwijd naar verwachting $ 29,8 miljard zal bedragen.

Als het gaat om communicatieprotocollen, dan wordt de markt in Noord-Amerika gedomineerd door fabrikantspecifieke (proprietary) protocollen, terwijl de studie in Europa en China een significante toename toont van de penetratie van KNX. De typische KNX-bekabelde oplossing wordt traditioneel vooral toegepast in nieuwbouw. Maar sinds de lancering van KNX RF (draadloze versie) in 2010 heeft dit protocol een significant marktaandeel weten te behalen. Daardoor staat KNX op de derde plaats, na alle fabrikantspecifieke communicatieprotocollen en Wi-Fi, maar met als voordeel dat de draadloze versie van KNX kan worden geïntegreerd met de bedrade componenten van KNX.

In ons land zijn fabrikantspecifieke protocollen (15 procent) goed vertegenwoordigd. Maar KNX vergrootte zijn aandeel in de markt voor slimme woningautomatisering tot 34 procent. Het KNX-protocol is de ‘Europese norm voor slimme woninginstallaties’.