Schoon en veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn van levensbelang. Voor onze gezondheid is de loodgieter minstens zo belangrijk als de dokter. Op 11 maart, Wereld Loodgieters Dag, staat het maatschappelijk belang van de loodgieter centraal. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, wijst op deze dag nog maar eens extra op het belang van de loodgieter: “Waterbesparing, een designbadkamer of langer zelfstandig thuis wonen, voor oplossingen moet je bij de loodgieter zijn. Een prachtig vak met enorme carrièrekansen, net als andere beroepen in de techniek.”

De sanitair-installateur (zoals we de loodgieter tegenwoordig noemen) is volgens Terpsra Nederland nog altijd onmisbaar voor een gezonde samenleving. “De moderne loodgieter houdt zich bijvoorbeeld bezig met legionellapreventie. Met aanpassingen in badkamers en toiletten zorgt de sanitair-installateur ervoor dat ouderen langer veilig en comfortabel zelfstandig kunnen blijven wonen. Loden leidingen kunnen gezondheidsschade veroorzaken, met name bij zuigelingen, kleine kinderen en zwangere vrouwen; ook dat probleem kan de loodgieter verhelpen.”

Meer loodgietsters
Terpstra ziet de loodgieter als een vak met een grote toekomst. “De vraag naar vakbekwame loodgieters is groter dan ooit, want we doen steeds vaker een beroep op hem. Of op háár, want gelukkig zien we dat ook steeds meer meiden kiezen voor een technische opleiding. Logisch, want het is interessant en praktisch werk en de banen liggen voor het oprapen.”

Innovatieve techniek
Het loodgietersvak is in de loop van de tijd sterk veranderd. Het ontwerpen van badkamers gebeurt tegenwoordig digitaal en de techniek achter bad, douche en toilet wordt steeds innovatiever. Terpstra: “Loodgieters zijn ook belangrijk bij het energiezuinig maken van onze woningen, bijvoorbeeld door de aanleg van een douche-warmteterugwinning. Dat levert meteen een lagere energierekening op.”