Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 147 seconden

energieopslagTijdens de Energy Storage Day komen de ins en outs van de Nederlandse energieopslag aan bod. Waar liggen de uitdagingen en valkuilen, hoe worden projecten rendabel en is er toekomst voor de thuisaccu? Op de beursvloer is het Energy Storage Paviljoen ingericht, waarin diverse bedrijven laten zien wat er momenteel mogelijk is op het gebied van energieopslag. Deelnemende partijen in het paviljoen zijn o.a. DNV GL, Eurotronic, Jules Energy, Belpa, Ateps, Tecnolimit en KIC.

Volgens Hans van der Spek – founder van Energy Storage NL – is het een uitdaging om energieopslag “top of mind” te krijgen bij verschillende stakeholders: “We willen duidelijk maken hoe belangrijk energieopslag is voor het totale energiesysteem. Veel potentie van opgewekte energie blijft nu onbenut, dat is zonde! Energieopslag zorgt bijvoorbeeld voor een betere balans, met een hogere kwaliteit en betrouwbaarheid als resultaat. Nog een voordeel: goede opslag van energie zorgt voor een stabiele prijsontwikkeling.”

Het programma van de Energy Storage Day gaat op 5 oktober om 14.00 uur van start met een presentatie van Jillis Raadschelders, Head of Department Renewables & Storage van DNV GL en voorzitter van Energy Storage NL. Hij geeft een overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de financiering en ontwikkeling van energieopslag projecten.

In een Storage Show laten leden van Energy Storage NL diverse technologieën en toepassingen zien van energieopslag. AES bouwde haar eerste Europese – op batterij- technologie gebaseerde – energieopslagsysteem in Nederland, de AdvancionTM Energy Storage. V-Storage (een joint venture van VDL en Scholt Energy Control) ontwikkelt innovaties voor energieopslag zoals hergebruik van oude batterijen uit bussen voor opslag van zonne- en windenergie. Door de batterijen ‘strategisch’ te laden, beschikt het bedrijf over stroom voor momenten met weinig aanbod. ATEPS ontwikkelt energieopslagsystemen voor de handel op de onbalans- en spotmarkt (APX), peak shaving, het opladen van elektrische voertuigen en energieneutrale wijken en woningen.

Hoe het precies zit met de kansen en belemmeringen op het gebied van energieopslag in Nederland komt naar voren uit het diepgaande onderzoek dat Energy Storage NL liet uitvoeren. De onderzoeksuitkomsten zijn vertaald naar een Nationaal Actieplan Energieopslag dat tijdens de beurs zal worden gepresenteerd door Van der Spek. Zo zal bijvoorbeeld het aanpassen van de salderingsregeling kunnen helpen bij een verdere ontwikkeling van de energieopslag.

Van 4 tot en met 6 oktober 2016 vindt de 12e editie van de Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Met ruim 350 exposanten en honderden inhoudelijke sessies is de beurs uitgegroeid tot een platform voor iedereen die met duurzame energieopwekking en energiebesparing bezig is. Er wordt een verbinding gelegd tussen de belangrijkste betrokken sectoren: gebouwde omgeving, industrie en – door de combinatie met de vakbeurs Ecomobiel – mobiliteit.

De Energy Storage Day vindt plaats op 5 oktober van 14.00 – 16.30 uur in de Hertogzaal op Vakbeurs Energie. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Aanmelden kan via www.vakbeursenergie.nl. Vakbeurs Energie is alleen toegankelijk voor professionals. Registratie en toegang is gratis t/m 3 oktober, tijdens de beursdagen betaalt u €25,- exclusief BTW.

[related_post themes=”text”]