Begin dit jaar werd er legionella aangetroffen in het Leeuwarder sportcomplex Wiarda. In de kleedruimten van voetbalclubs FVC en Blauw Wit '34 mag sinds die tijd niet langer gedoucht worden. Het duurde twee maanden tot het probleem werd gevonden. Voorzitter Rudy Douma hierover bij omroep Friesland: “Het bleek heel lastig om te achterhalen waar de vervuiling zat, en vervolgens bleek het heel ingewikkeld om die tot nul terug te brengen.”

De oorzaak bleek te zitten in de leidingen, vertelt Douma op de site van de Friese omroep: “Er moeten heel wat leidingen omgelegd worden, zowel op het complex als in de aanloop naar het complex. Ook in de leidingen van Vitens schijnt het een en ander niet goed aangelegd te zijn.”

Wie gaat betalen?
Ondertussen is er het nodige gesteggel over de kosten die het legionellaprobleem met zich meebracht. Het werk aan de leidingen zou voor een deel betaald moeten worden door de voetbalclubs FVC en Blauw Wit '34. Douma hierover: “We hebben al zo'n 30.000 euro verspijkerd en dan is het probleem nog niet eens opgelost. Daar komen nog enkele tientallen duizenden euro's bovenop. Dat kunnen wij als club nooit zelf betalen.” Douma wil daarom in gesprek met diverse partijen, zoals de gemeente en Vitens. “Want hoe is het mogelijk dat dit bij zo'n nieuw complex kan gebeuren?”

Einde seizoen
Het belangrijkste is nu dat het probleem zo gauw mogelijk wordt opgelost. Douma: “In de meivakantie moet alles gedesinfecteerd zijn en worden er monsters genomen. Als het goed is kunnen we twee weken later weer douchen. Helaas is dan het seizoen al bijna klaar.”