Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 165 seconden

BIMLIVE-SUM2014We gaan BIM Live! Dat was de belangrijkste boodschap tijdens BIM LIVE | SUM 2014, hét moment voor installateurs, modelleurs, adviseurs en beheerders om de volgende stap te zetten in BIM. In het Evoluon in Eindhoven waren op 25 november meer dan vijfhonderd belangstellenden bij elkaar.

In samenwerking met partners als Autodesk, Unica, INKA, TBI en Boydens konden de bezoekers zo’n 20 BIM-workshops en masterclasses bijwonen en was er in de netwerktuin gelegenheid om noviteiten van fabrikanten te bekijken. Tijdens het ochtendprogramma werd de European MEPcontent Standard (EMCS) gelanceerd; hiermee zet Stabiplan de stap naar uniforme content van de hoogste kwaliteit voor de branche. De andere hoogtepunten op een rij:

Om concreet de volgende stap in BIM te zetten als MEP-engineer kwamen belangrijke thema’s als rekenen, BIM-implementatie en de BIM-workflow uitgebreid aan bod. Zo werden in samenwerking Kurt Corvers (coo van Boydens) de ins en outs van rekenen behandeld aan de hand van luchtkanalen, riolering en sprinkler. Essentieel is de BIM-workflow om de volgende stap in BIM te zetten. Zowel voor E als W-engineers werd hier diep op ingegaan: van generiek naar specifiek en detail.

De BIM-workflow vraagt een snellere en betere integratie van informatiebronnen. Tijdens verschillende content sessies kwam het belang van goede content naar voren. Eric Pluut (directeur van INKA) informeerde samen met vertegenwoordiging van VSH, DYKA en Isolectra de deelnemers over de maakbaarheid en bestelbaarheid van content met de juiste rekengegevens en handelsinformatie voor de MEP-engineers.

BIM is samenwerken, deze manier van werken nemen wij ook mee in de ontwikkeling van onze software. Daarom brachten verschillende partners zoals VABI, ISSO en Syntess hun expertise in op de SUM. Zo spraken Geert van Gorp (product manager VABI) en Karel Krijger (directeur van Bink software) onder andere over digitaal inzicht in gebouwprestaties en stond Oscar Nuijten (projectcoördinator ISSO) stil bij de nieuwe normen van ISSO.

Inmiddels is BIM gemeengoed geworden, maar hoe ziet de toekomst van BIM eruit? Arjan van Haperen (hoofd projecten bij Unica) en Richard Cooper (BIM 360 product specialist bij Autodesk) gaven een inkijk in de wereld van Autodesk BIM 360 Glue en Field. Jeroen Pat (informatiemanager bij TBI Kennislab) inspireerde de bezoekers over het belang van gebouwinformatie en hoe dat de kwaliteit van producten en diensten vergroot. Het onderwerp prefab kwam in een interactieve sessie aan de orde; Stabiplan software developers en MEP-engineers gaven vorm aan prefab 2.0.

Bouwen en beheren komen steeds dichter bij elkaar. Informatie uit een BIM-model is niet alleen in de bouwfase te gebruiken, maar in het onderhoudsproces. Eelco de Bruijn (product manager bij Planon) en Heino Bakker (business developments director bij PeoplePower) gaven inzicht in het borgen van informatiestromen uit BIM. Michiel Bottema (manager BIM bij Heijmans) ging aan de hand van het JuBi-project in op de mogelijkheden van BIM in de beheerfase.

Tijdens de druk bezochte borrel werd de winnaar bekend gemaakt van de Stabicad Design Contest 2014. Uit de vele hoogwaardige inzendingen waren die van de Zeeuwse Verwarmings Unie, Van Galen en Delta Techniek gekozen als beste drie Stabicad for Revit-projecten. Het verschil tussen deze drie genomineerden was klein, drie hele mooie Stabicad for Revit projecten gemaakt door ervaren MEP-engineers. De Zeeuwse Verwarmings Unie met het project: serviceflat ‘de Middelburcht’ in Middelburg ging er met de Stabicad Design Award 2014 vandoor.

Voor meer informatie: www.stabiplan.nl en www.mepcontent.nl/emcs