Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 113 seconden

Op 1 januari a.s. zet de Nederlandse vereniging van Luchtkanalenfabrikanten (Luka) haar nieuwe kwaliteitshandboek op haar website. Gelijktijdig zal het nieuwe kwaliteitscertificaat van de vereniging geïntroduceerd worden. In het 132 pagina’s tellende handboek kan de vakman uit de luchtkanalenbranche alles vinden over luchtkanalen en appendages, inclusief de vernieuwde montagevoorschriften en luchtdichtheidseisen hiervoor. Dit alles gebaseerd op de meest recente NEN-EN normen. De geactualiseerde versie van het handboek is nu ook als E-versie opgemaakt en dus leesbaar op mobiel en tablet.

Met name de beslissing om per 1 januari 2014 luchtdichtheidsklasse C te hanteren voor alle Luka-leden, was een belangrijk reden om het complete handboek onder de loep te nemen. Een groep van negen personen uit de Luka-gelederen, elk met zijn eigen specialisatie, heeft onder leiding van Marcel Pullens van de CMT (Commissie Milieu en Techniek van de Luka) het complete handboek een flinke update gegeven.

Er is een groot aantal nieuwe producten toegevoegd, inclusief de bijbehorende omschrijvingen. Nieuw is dat het om een E-versie gaat. Deze zal, indien noodzakelijk, maximaal 2x per jaar aangepast worden met de laatste technische informatie. In dit kader wordt ook samengewerkt met TÜV Rheinland B.V., de technische partner van de Luka.

Met het nieuwe E-handboek verwacht Luka alerter op nieuwe ontwikkelingen in te kunnen spelen. In het 132 pagina’s tellende handboek kan de vakman uit de luchtkanalenbranche alles vinden over luchtkanalen en appendages, inclusief de vernieuwde montagevoorschriften en luchtdichtheidseisen voor deze luchtkanalen en appendages. Alles gebaseerd op de meest recente NEN-EN normen.

Met ingang van 1 januari 2017 introduceert de Luka ook een nieuw kwaliteitscertificaat geïntroduceerd. Sinds de aanname van luchtdichtheidsklasse C per 1 januari 2014 door de Luka groeit het aantal opgeleverde complete luchtsystemen gestaag. Om hier een duidelijk kwaliteitslabel aan toe te kennen, heeft de Luka besloten om de bestaande Kwaliteits- en Systeemcertificaten te vervangen door 1 Kwaliteitscertificaat. Dit nieuwe kwaliteitscertificaat biedt de mogelijkheid om aan te geven of het alleen voor het kanaalwerk geldt, of voor het complete kanaalsysteem. Dit laatste omvat het complete luchtkanalensysteem, inclusief alle ingebouwde componenten. In de nieuwe norm NEN 7120 (energieprestatie gebouwen) is de luchtdichtheid van het luchttransportsysteem nu ook opgenomen. Dit betekent dat luchtsystemen in alle nieuwe gebouwen in Nederland, dus zowel woningen als kantoren en dergelijke, bij voorkeur moeten voldoen aan luchtdichtheidsklasse C.

[related_post themes=”text”]