Vanaf nu biedt Schell, de Duitse specialist in sanitaire armaturen, een nieuwe BIM/CAD-service aan die de integratie van Schell-producten in digitale projectplanning eenvoudig mogelijk maakt. Revit-, AutoCAD-, IFC-, NX-bestanden en vele andere zijn nu op de Schell-website te vinden voor tal van Schell-producten, die planners en architecten nodig hebben om ook kranen en spoelsystemen gemakkelijk in digitale object- en projectplanning te integreren.

De BIM/CAD-service is eenvoudig te bereiken via de Duitse Schell-website. Onder het tabblad Service is er een nieuwe keuzemogelijkheid "BIM / CAD / VDI". Daar kan men de gewenste taal kiezen en vervolgens de verschillende productgroepen en navigatiemogelijkheden. Daarnaast is de BIM/CAD-service altijd beschikbaar op de bijbehorende Duitse productpagina's voor de individuele producten.

Alle gegevensformaten
Met de nieuwe dienst is het aantal beschikbare dataformaten flink uitgebreid. Van klassieke uitwisselingsformaten zoals DWG-, DXF- of STEP-bestanden tot andere CAD/BIM-formaten van gangbare plannings- en architectuursoftware zoals Autodesk Revit, AutoCAD of Allplan tot objecten voor visualisatie in bijvoorbeeld 3D Studio MAX. Zo kunnen planners en architecten bijna alles vinden wat ze voor hun werk nodig hebben. Geregistreerde gebruikers kunnen de formats selecteren die ze vervolgens in hun eigen werkomgeving kunnen importeren. De gegevens worden beschikbaar gesteld om te downloaden. Op deze manier kunnen alle Schell-producten met het gewenste detailniveau probleemloos worden gebruikt in de projectplanning.

Extra functies
Het detailniveau kan worden ingesteld van laag tot zeer gedetailleerd. Dit maakt het mogelijk om overlappingscontroles uit te voeren en om een ruimteplanning met gedetailleerde designafbeeldingen te maken. Nog voordat de relevante gegevens zijn gedownload, kunnen de Schell-producten in de viewer worden weergegeven en kan het beeld worden aangepast. De instelmogelijkheden zijn divers; 2D of 3D, met een meetraster of in doorsnede. De arcering kan ook worden gewijzigd en de afmetingen kunnen in verschillende weergaven worden getoond. Afhankelijk van het product kunnen ook belangrijke variabelen eenvoudig worden gewijzigd, zodat ze passen bij de individuele planning. Met de Schell-toiletmodule MONTUS kan bijvoorbeeld de hoogteverstelling, de schroefafstand of de diepte worden aangepast zodat deze precies in de ontworpen sanitaire ruimte past. Ook is het handig dat de aansluitpunten in de informatie opgeslagen zijn. Als het gebruikte programma deze kan verwerken, wordt bijvoorbeeld gemeld dat het product verkeerd geplaatst is. Objecten die alleen staand op de vloer kunnen worden geïnstalleerd, kunnen dus alleen staand in de planning worden geïntegreerd.

Toekomstige uitbreidingen
Wie nog geen toegang heeft tot PARTcommunity, de basis voor de Schell BIM/CAD-service, kan die eenvoudig gratis via de Schell-homepage instellen en vervolgens toegang krijgen tot alle formaten en de datapakketten downloaden. Natuurlijk zijn de gegevens ook geïntegreerd met de PARTcommunity-operator Cadenas en zijn ze toegankelijk via de community. De integratie is een continu proces, dus het loont de moeite om regelmatig in de databases te controleren of er nieuwe projecten toegevoegd zijn. In de toekomst zullen nog veel meer Schell-productgegevens via de BIM/CAD-service beschikbaar komen.