Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 114 seconden

Op 15 juli 2014 hebben Hogeschool Utrecht en de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Koopmans Bouwgroep, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros het contract getekend voor duurzame renovatie van Heidelberglaan 7 in Utrecht. In dit pand van circa 19.000 m2 in stadsdeel De Uithof, wil Hogeschool Utrecht vanaf september 2015 haar opleidingen voor Zorg & Technologie huisvesten. Hierna zullen nog twee panden worden gerenoveerd en vindt ook nieuwbouw plaats. In totaal beslaat dat nog eens 70.000 m2. 

 

Conform de wens van de Hogeschool wordt het project ’Design en Build’ ontworpen, uitgevoerd en gecontroleerd.

Er wordt gewerkt op basis van de UAV-gc contractvorm. ABC Nova doet in opdracht van de Hogeschool Utrecht het proces- en projectmanagement. In dit project kunnen de TBI-ondernemingen hun integrale manier van werken optimaal inzetten en laten zien dat dit meerwaarde geeft voor de opdrachtgever. Al vanaf de ontwerpfase worden elektro- en energietechniek, werktuigbouw en de bouw integraal aangepakt.

 

Het gaat om de renovatie van een gebouw uit 1998, deels uit 2004. Het installatietechnisch onderhoud bij de Hogeschool Utrecht wordt al gedaan door Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros. Hierdoor hebben de ondernemingen kennis van de installaties en de staat hiervan. Dat is een pre gezien de wens van de opdrachtgever zoveel mogelijk te hergebruiken. De architectonische visie voor de renovatie werd ontwikkeld door fUSE uit Den Haag. Het gebouw wordt intern volledig gestript: leidingen, installaties, kanalen, wanden, plafonds, vloerbedekking, alles wordt verwijderd. De bedoeling is het daarna in bouwkundig en installatietechnisch opzicht weer zo op te bouwen dat het steeds opnieuw gemakkelijk is aan te passen aan de behoeften van de gebruiker.

 

Hogeschool Utrecht wil duurzaam (ver)bouwen, duurzaam opgewekte energie toepassen en het totale energiegebruik verminderen. De TBI-ondernemingen hebben in het ontwerp gestuurd op beperking van het energieverbruik, op efficiënter energiegebruik en op duurzame energieopwekking. Op dit advies worden zonneboilers, zonnepanelen en hoogrendementsglas toegepast, die de investering gegarandeerd binnen 15 jaar terugverdienen.

De komende jaren zet Hogeschool Utrecht met het herhuisvestingsprogramma flinke stappen om zich, als University of Applied Sciences, verder te ontwikkelen tot de moderne, flexibele kennisorganisatie die zij voor ogen heeft. Daarom wordt al het Utrechtse onderwijs en onderzoek in 2017 geconcentreerd op één aansprekende en herkenbare plek: Het Utrecht Science Park (USP) De Uithof. 

Voor meer informatie: www.wolterendros.nl