Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 111 seconden

Bij het kiezen van een woning is een aantal aspecten van belang. Hoe belangrijk zijn isolatie, bouwmateriaal, comfort, gezondheid (stof, ventilatie, daglicht), vormgeving en energiezuinigheid? Opvallend is dat bij woningkopers het wooncomfort duidelijk op de eerste plaats staat en dat huurders echt eerst letten op gezondheid.

Daarnaast letten huurders ook meer op de energiezuinigheid van hun woning dan kopers. Dit blijkt uit het woononderzoek 2014, een initiatief van Building Holland, het jaarlijkse platform voor beslissers in de woning- en utiliteitsbouw.

Dat huurders in de eerste plaats kiezen voor een gezonde woning komt niet uit de lucht vallen. Het lijkt erop dat het niet zo goed is gesteld met de Nederlandse huurwoningen. Meer dan de helft van de huurders (57%) heeft nu een woning met te veel stof/schimmels, tegenover circa een kwart (27%) van de koopwoningbezitters. Daarnaast blijkt dat huurders in het algemeen vaker dan kopers verbeteringen wensen aan de woning. Dus niet alleen minder stof/schimmels, maar ook graag een betere keuken, douche, toilet, temperatuurregeling en minder ongedierte in de huurwoningen. De voorkeur van de huurders gaat uit naar een betere temperatuurregeling van de woning (62%). Tenslotte is het ook opvallend dat 4 op 10 Nederlanders met een koopwoning verbeteringen wensen aan specifiek de keuken (42%) en aan de doucheruimte (41%). 37% van de kopers is bereid meer te investeren in een woning dan noodzakelijk is.

Zijn het thuis de keuken en de doucheruimte die voor verbeteringen vatbaar zijn, op kantoor het ‘het klimaat’. Een ruime meerderheid van de mensen met een kantoorwerkplek heeft graag een betere temperatuurregeling (70%) en meer frisse lucht (59%). De meeste kantoorwerkers zijn het ook eens met de stelling ‘Kantoren in Nederland kunnen nog veel verbeterd worden als het gaat om een gezonde leefomgeving” (55%)’.

Tijdens Building Holland, van 6 tot en met 8 mei 2014 in Amsterdam RAI, komen alle schakels in de keten bijeen om de toekomst van de bouw- en vastgoedsector mede vorm te geven. Building Holland is toegankelijk op uitnodiging van de partners van het vakevenement. Geïnteresseerden kunnen hun toegangskaarten ook kopen via www.buildingHolland.nl. Toegang voor de drie dagen bedraagt € 95 (excl. btw).

Building Holland is voor bezoekers een all-inclusive evenement: inclusief catering, lunch, netwerkborrel en toegang tot alle sprekersprogramma’s inclusief keynotes, workshops en masterclasses.