Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 120 seconden

KoelinstallatieEen Belgische producent van zuivelproducten bespaart minstens 18% van de energie voor zijn koelingsproces sinds het bedrijf is overgestapt op de Dyneo permanent-magneetmotor van Control Techniques & Leroy-Somer. De oplossing, die ook een krachtige modulaire Leroy-Somer Powerdrive bevat, wordt gebruikt in een industrieel koelsysteem dat melk koelt na pasteurisatie of sterilisatie.

Het nabij Gent gevestigde Inex is gespecialiseerd in tal van zuivelproducten, waaronder melk, chocolademelk, karnemelk, gefermenteerde melk, yoghurt, room en boter. Het in 1898 opgerichte bedrijf fabriceert en verpakt zowel versproducten als houdbare producten voor Europese detailhandelsketens en multinationals. Er werken zo´n 440 mensen en de jaaromzet bedraagt circa € 150 miljoen.

Aangezien koeling een belangrijk element is in het productieproces, is een optimaal functionerende en betrouwbare koelinstallatie cruciaal. In het kader van een recent investeringspakket heeft Inex vier nieuwe industriële koelsystemen aangeschaft, gebaseerd op reciprocerende ammonia-zuigercompressors Sabroe SMC 106E. Het bedrijf had positieve verhalen gehoord over permanent-magneetmotoren en wilde er één op proef installeren. Dit leidde ertoe dat drie van de compressors werden uitgerust met standaard asynchrone motoren, de Leroy-Somer IE2 (90 kW) en één met een synchrone permanent-magneetmotor, de Leroy-Somer IE4 (105 kW) uit de Dyneo-serie.

De koelsystemen worden gebruikt om water te koelen tot 1°C, dat op zijn beurt melk afkoelt tot ongeveer 4°C. De installatie is bijna continu in bedrijf, zij het met een variabele belasting. Hierbij komen de voordelen van permanent-magneetmotoren tot uiting, omdat zij een bijna constante deelbelasting kunnen aanhouden, in tegenstelling tot standaard asynchrone motoren, wat over het algemeen tot een lager energieverbruik leidt.

Om de proef op de som te nemen, zijn experts van Control Techniques en Leroy-Somer op bezoek gegaan bij Inex, toen de installatie voltooid was. Zij ontdekten dat de koelinstallatie met de Dyneo permanent-magneetmotor een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

Met behulp van een digitaal energieanalyseapparaat hebben de aandrijvings- en motorexperts een reeks metingen uitgevoerd, waarbij twee koelunits die onder dezelfde omstandigheden werkten, met elkaar werden vergeleken. De eerste was uitgerust met de synchrone permanent-magneetmotor LSRPM280SC-T (105 kW) die met 1500 tpm en een Leroy-Somer Powerdrive draaide, terwijl de andere beschikte over de standaard asynchrone motor LSES280MK-T (90 kW) die met 1487 tpm en een frequentieregelaar van een concurrent draaide.

Bij gebruik van de permanent-magneetmotor bleek bij tal van belastingsprofielen het energiegebruik lager te liggen. Afhankelijk van het soort variabele – zoals het aantal zuigers, snelheid, verdampingstemperatuur en condensatietemperatuur – bedroeg de berekende energiebesparing 18-21%, rekening houdend met eventuele verliezen van de aandrijving en de motor.

[related_post themes=”text”]