Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 82 seconden

Menerga past nieuwe CO2-neutrale AdiabaticzeroGWP koeltechnologie toe, gebaseerd op haar Adconair-systeem voor warmteterugwinning. Deze hybride verdampingskoelsystemen koelen warme buitenlucht in de zomer af tot 18 °C. De fabrikant combineert de technologieën van indirecte adiabatische verdampingskoeling met dauwpuntkoeling voor het eerst in één enkele luchtbehandelingsunit. Dankzij deze combinatie kunnen hoge thermische lasten worden afgevoerd uit de kamers met airconditioning en heeft de toevoerlucht constant een lage temperatuur.

Om een hoog energiegebruik te vermijden, heeft Menerga ook nieuwe thermisch aangedreven AdiabaticDXcarbonfree koeltechnologie ontwikkeld. Ook die is gebaseerd op de warmteterugwinning van Adconair. De lucht wordt gekoeld door een afgesloten adsorptiekoelinstallatie die ingewerkt is in de luchtbehandelingsunit. In de zomer levert deze koud water voor de koeling aan de verwarmingsspiraal die gebruikt wordt voor de verwarming van de toevoerlucht in de winter. In tegenstelling tot bij een compressiekoelsysteem komt bij deze methode geen elektriciteit kijken. In plaats daarvan wordt warmte van ten minste 60 °C gebruikt – warmte die in elk geval beschikbaar is voor de warmtetoevoer tijdens de werking in de winter.

Zeer lage afkoelingstemperaturen
De verkoelingsfunctie van de adsorptiekoelinstallatie die ingewerkt is in de luchtbehandelingsunit, zorgt voor zeer lage afkoelingstemperaturen – zelfs in hartje zomer. Het gebruikte waterkoelmiddel (R718) heeft een aardopwarmingspotentieel van nul. Dit betekent dat het geen directe koolstofvoetafdruk heeft en dat het – in tegenstelling tot andere natuurlijke koelmiddelen – niet brandbaar of giftig is.

Bij beide systemen ligt het energiegebruik van de ventilator jaarlijks tot 10 % lager door de afwezigheid van de spiralen die anders nodig zijn voor koelsystemen of koelmiddelen in de luchtbehandelingsunit. Bijkomend voordeel is dat er geen regelmatige lektesten nodig zijn, zoals dit het geval is bij met fluorkoolstoffen gevulde koelsystemen.