Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 88 seconden

Stichting KIEN organiseerde onlangs met NXT Generation de bijeenkomst ‘De duurzame sleutel’. Hier presenteerden acht vindingrijke kinderen hun beste ideeën voor een energieneutrale omgeving aan studenten en ondernemers. Het beste idee werd door een panel van ondernemers geselecteerd om samen met studenten van de TU/e verder te onderzoeken en waar mogelijk concreet uit te voeren.

 

De kinderen, allen in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar, hebben de afgelopen maanden ‘out of the box’ gebrainstormd over een 0- energie omgeving in Eindhoven. De kids hebben zoveel mogelijk creatieve oplossingen bedacht om hun eigen leefomgeving om te toveren tot een energieneutrale plaats. Het opwekken van energie uit rioolafval werd uitgeroepen tot het winnende idee. De kinderen bedachten dat je uit slib, oppervlakte-  en langzaam stromend water energie kunt opwekken.

 

Jan-Dirk van de Laar, directeur Mansveld Projecten & Services B.V. zat in het panel van ondernemers. “De kinderen van NXT Generation’ hanteerden verschillende brede invalshoeken en kwamen daarmee tot de meest innovatieve ideeën. Hier kunnen wij als ondernemers nog wat van leren”, aldus Van de Laar.

Studente Minke Goes van de TU/e houdt zich in haar studie dagelijks bezig met het opwekken van duurzame energie. “Kinderen denken niet in problemen, maar in oplossingen. Daarom zijn hun ideeën van enorme waarde en tegelijkertijd ontzettend leuk om verder te mogen onderzoeken”, zegt Goes.

Mark Franken van Stichting Techniek Promotie bezocht de bijeenkomst, omdat hij toekomst ziet in kennisdeling tussen kinderen en ondernemers. “Kinderen komen op een speelse manier in aanraking met technologie en brengen tegelijkertijd ondernemers op innovatieve ideeën”, aldus Franken. 

Voor meer informatie: www.wasven.nl/nxtgeneration en www.stichtingkien.nl