Afgelopen woensdag dook Zembla in de wereld van de legionella. Uit de uitzending bleek dat er nog veel misstanden zijn op het gebied van legionellapreventie. Zo is er onder andere geen landelijk registratiesysteem voor koeltorens, een belangrijke potentiële bron van legionellabesmetting.

50PLUS wil dat minister Van Nieuwenhuizen ervoor zorgt dat er zo snel mogelijk een overzicht komt van alle bestaande koeltorens in Nederland. Dat staat in de Kamervragen die de partij stelt aan de bewindspersoon.

Het RIVM hamerde jaren geleden al op de noodzaak om dit wel te doen, maar een overzicht kwam er nooit. In de uitzending reageert minister Van Nieuwenhuizen met de boodschap dat de verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf ligt om te melden dat ze over een koeltoren beschikken.

'Bescherming ouderen tegen legionella moet beter'

Daarnaast wil 50PLUS opheldering over een ander probleem. Tijdens de uitzending van Zembla bleek dat verpleeghuizen die omgevormd worden tot seniorencomplexen of serviceflats de koper-/zilver installatie moeten verwijderen. Die installatie zorgt ervoor dat legionella geen kans krijgt zich te ontwikkelen in een gebouw. In de seniorencomplexen wonen kwetsbare ouderen waarbij het risico dat ze ziek worden van een legionellabesmetting veel groter is dan bij een jong, vitaal persoon.

 

De uitzending van Zembla

 

Voor de reactie van Eric van der Blom, vakspecialist Sanitaire Technieken Uneto-VNI: https://www.installatienet.nl/gebouweigenaren-calculeren-risico-op-legionella-in/